Biały mak – skąd się bierze? Co to za składnik i co można z niego zrobić?

Używaliście kiedykolwiek białego maku? Stosuje się go podobnie, jak każdy inny rodzaj maku. Można nim posypać potrawę, co będzie piękną dekoracją, lub zastosować do farszu albo dodać do ciasta. Biały mak to ładniejsza i dosyć rzadko spotykana odmiana popularnych niebieskich ziaren o łagodnym smaku ze słodką nutą. Co to jest biały mak? Skąd pochodzi? Co można zrobić z białego maku? Przeczytajcie koniecznie artykuł, a wszystko stanie się jasne.

Biały mak – skąd się bierze?

Chcecie wiedzieć, skąd pochodzi biały mak? Pochodzenie maku wiąże się z Bliskim Wschodem, gdzie w kuchni indyjskiej używa się go bardzo często. Ta odmiana maku nie jest uprawiana w Polsce, dlatego tak rzadko można znaleźć przygotowane z nim dania.

Co to jest biały mak i jak wygląda? Biały mak ma owłosioną, prostą łodygę, duże pojedyncze kwiaty i owoce nazywane „makówkami”. Ziarenka białego maku są twarde, drobne, o kształcie nerki. Są mniejsze niż ziarna maku niebieskiego.

Co można zrobić z białego maku?

Jakie zastosowanie ma mak biały? Używa się go do:

  • rogali świętomarcińskich,
  • kutii,
  • pierogów na słodko,
  • strucli,
  • posypki do słodkiego pieczywa, bułek i chlebów,
  • makaronu z makiem.

Makowiec z białego maku

Znudził Wam się zwykły makowiec? To już dla Was oklepany przepis? Nie ma sprawy, zastosujcie biały mak i zobaczcie, jaka będzie różnica. Mak biały jest delikatniejszy niż niebieski, więc sam makowiec też taki będzie. Warto przygotować taką wersję na Boże Narodzenie.

Jak go zrobić?

Składniki:

Do ciasta potrzebujecie: 300 g mąki, 130 g masła, 1/3 szklanki cukru pudru, 3 żółtka i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

Do masy makowej potrzebujecie: 500 g białego maku, 150 g masła, ¾ szklanki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 5 jaj, 250 g bakalii (skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy włoskie), ¾ szklanki mąki migdałowej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli i mąkę do oproszenia bakalii, by nie opadły na dno.

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników zagniećcie gładkie ciasto i podzielcie na dwie części. Niech jedna będzie trochę większa.
  2. Rozwałkujcie ją i wyłóżcie nią blaszkę do pieczenia. Ponakłuwajcie widelcem.
  3. Ugotowany i ostygnięty mak odcedźcie i zmielcie 2 razy.
  4. Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie z solą na sztywną pianę. Masło utrzyjcie z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  5. Dalej ucierając, dodawajcie partiami mak, potem dołóżcie proszek do pieczenia, ubite białka i bakalie. Gotową masę wyłóżcie na ciasto.
  6. Na masę połóżcie drugą część rozwałkowanego ciasta i pieczcie w 180°C około godzinę. Po ostudzeniu możecie udekorować lukrem lub roztopioną czekoladą.

Co można zrobić z białego maku?

Chcecie poznać inne przepisy z wykorzystaniem białego maku? Na Przepisy.pl znajdziecie wiele pysznych inspiracji. Znajdziecie tam przepisy na zapiekanki, makarony, sałatki, desery i ciasta. Tak naprawdę w każdym przepisie, gdzie jest zwykły niebieski mak, możecie użyć maku białego. Dania będą delikatniejsze i oczywiście jaśniejszego koloru. Spróbujcie wykorzystać biały mak i stwórzcie nowe wydania starych przepisów.

Rogale świętego Marcina z białym makiem

Świetnym pomysłem jest przygotowanie ich na obchody 11 listopada. Jak je wykonać?

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g roztopionego masła
  • 150 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • Szczypta soli

Masa makowa:

  • 200 g białego maku
  • 250 ml mleka
  • 300 ml wody
  • Po 100 g biszkoptów, cukru pudru i miodu
  • Po 50 g masła, blanszowanych migdałów i orzechów włoskich
  • 20 g rodzynek
  • 70 g suszonych fig
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Jak upiec rogale świętego Marcina?

Warto wiedzieć, że nazwa Rogal Świętomarciński jest zastrzeżona w UE dla wypieków prowadzonych według ściśle ustalonej metody produkcji tylko w Poznaniu i województwie wielkopolskim. Dlatego też tylko rogale upieczone w tamtym regionie mogą się tak nazywać. Oto sprawdzony przepis na przygotowanie rogali takich jak rogale świętomarcińskie.

  1. Do przygotowania rozczynu na rogale użyjcie mąki przeznaczonej na ciasto, 90 % mleka, 100 % drożdży i 10 % cukru. Pokruszone drożdże wymieszajcie z cukrem, roztopionym masłem i ciepłym mlekiem. Do mąki dodajcie jajka, sól oraz rozczynione drożdże. Wymieszany rozczyn powinien mieć temperaturę 30°C. Odstawcie go to wyrośnięcia na 60 minut.
  2. Do dojrzałego rozczynu dodaje się pozostałą część / 70 %/ mąki, margarynę, pozostałą część / 10 %/ mleka, jaja, pozostałą część / 90 %/ cukru, sól, aromat, Zagniećcie ciasto, przykryjcie ściereczką i odstawcie do dalszej fermentacji i wyrośnięcia. Gotowe ciasto zagniećcie i rozwałkujcie na prostokąt.
  3. Na 2/3 ciasta wyłóżcie kawałki masła (50 g). Ciasto złóżcie do środka, zaczynając od tej 1/3 ciasta bez masła, potem, dodają masło jeszcze dwa razy “na trzy”, a następnie jeszcze raz “na cztery”.
  4. Biały mak zaparzcie gorącą wodą w proporcji 1:1. Mak zmielcie, a przy drugim mieleniu maku dodaje się do niego okruchy i cukier. Następnie dodaje się pozostałe surowce to jest jaja, margarynę, aromat migdałowy i bakalie, owoce kandyzowane lub w syropie (na przykład skórkę pomarańczową, gruszkę, czereśnię), rodzynki, orzechy i wszystko dokładnie wymieszajcie.
  5. Ciasto rozwałkujcie na kształt wydłużonego prostokąta o grubości ok 0,5-1 cm, wytnijcie trójkąty i na każdy z nich nałóżcie masę. Zwińcie rogale, uformujcie je w kształt półksiężyca i natnijcie wierzch.
  6. Wyłóżcie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zostawcie do wyrośnięcia. Posmarujcie roztrzepanym jajkiem.
  7. Tak przygotowane rogale pieczcie około 30 minut w 180°C. Po wystudzeniu udekorujcie lukrem i orzechami. Smacznego!