Dorsz z salsą mango przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz z salsą mango

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
100 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmieszaj oliwę z posiekanym koperkiem, czosnkiem i przyprawą Knorr tak, aby powstała marynata.

Krok 2

Natrzyj marynatą filety z ryby.

Krok 3

Rybę usmaż na patelni po kilka minut z każdej strony.

Krok 4

W tym czasie przygotuj salsę. Do miski wrzuć startą skórkę oraz sok z limonki. Dodaj pomidora i mango pokrojone w kostkę oraz posiekane zioła.

Krok 5

Filet z dorsza połóż na talerz. Rybę podawaj z salsą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz z salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz z salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz z salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz z salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz z salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz z salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz z salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz z salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz z salsą mango Dorsz z salsą mango

Morska ryba i egzotyczne mango to dość nietypowe połączenie smaków, które jednak doskonale się ze sobą komponują. Przyrządzony według tego przepisu dorsz jest godny polecenia jako danie na wykwintny obiad lub kolację. Możesz także zastąpić go inną rybą o białym mięsie, np. morszczukiem. Zacznij od przygotowania marynaty, dzięki której dorsz nabierze wyrazistego smaku. Wymieszaj oliwę z przyprawą uniwersalną, drobno posiekanym czosnkiem i świeżym koperkiem, a następnie natrzyj nią filety. Później usmaż je z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Do przygotowania salsy, oprócz mango, będziesz potrzebować także pomidorów, limonek oraz listków świeżej kolendry i mięty. Z cytrusów wyciśnij sok, a pozostałe składniki drobno pokrój. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj z dorszem – bezpośrednio po jego usmażeniu. Świetnym dodatkiem do tej potrawy będzie prosta sałatka przyrządzona na bazie miksu sałat, np. z roszponką. Koniecznie wypróbuj przy najbliższej okazji nasz oryginalny przepis na dorsza z salsą z mango.