Dorsz z salsą mango przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz z salsą mango

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
100 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmieszaj oliwę z posiekanym koperkiem, czosnkiem i przyprawą Knorr tak, aby powstała marynata.

Krok 2

Natrzyj marynatą filety z ryby.

Krok 3

Rybę usmaż na patelni po kilka minut z każdej strony.

Krok 4

W tym czasie przygotuj salsę. Do miski wrzuć startą skórkę oraz sok z limonki. Dodaj pomidora i mango pokrojone w kostkę oraz posiekane zioła.

Krok 5

Filet z dorsza połóż na talerz. Rybę podawaj z salsą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz z salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz z salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz z salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz z salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz z salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz z salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz z salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz z salsą mango  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz z salsą mango Dorsz z salsą mango

Morska ryba i egzotyczne mango to dość nietypowe połączenie smaków, które jednak doskonale się ze sobą komponują. Przyrządzony według tego przepisu dorsz jest godny polecenia jako danie na wykwintny obiad lub kolację. Możesz także zastąpić go inną rybą o białym mięsie, np. morszczukiem. Zacznij od przygotowania marynaty, dzięki której dorsz nabierze wyrazistego smaku. Wymieszaj oliwę z przyprawą uniwersalną, drobno posiekanym czosnkiem i świeżym koperkiem, a następnie natrzyj nią filety. Później usmaż je z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Do przygotowania salsy, oprócz mango, będziesz potrzebować także pomidorów, limonek oraz listków świeżej kolendry i mięty. Z cytrusów wyciśnij sok, a pozostałe składniki drobno pokrój. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj z dorszem – bezpośrednio po jego usmażeniu. Świetnym dodatkiem do tej potrawy będzie prosta sałatka przyrządzona na bazie miksu sałat, np. z roszponką. Koniecznie wypróbuj przy najbliższej okazji nasz oryginalny przepis na dorsza z salsą z mango.