Polędwiczki duszone w jasnym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki duszone w jasnym sosie

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

4

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

2 łyżki

500 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj oliwę, sól i białe wino. Polędwiczki umyj, wysusz, zalej przygotowaną marynatą i pozostaw na 2 godziny w lodówce.

Krok 2

Wyjmij mięso z marynaty (nie wylewaj!) i pokrój na kawałki grubości 1 cm. Obtocz je w mące i krótko podsmaż z obu stron na gorącej patelni.

Krok 3

Przygotuj sos pieczeniowy wg przepisu na opakowaniu. Do gotowego dolej płyn z macerowania. Dołóż polędwiczki i duś 10-15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki duszone w jasnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki duszone w jasnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki duszone w jasnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki duszone w jasnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki duszone w jasnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki duszone w jasnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki duszone w jasnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki duszone w jasnym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej