Polędwiczki duszone w jasnym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki duszone w jasnym sosie

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

4

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

2 łyżki

500 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj oliwę, sól i białe wino. Polędwiczki umyj, wysusz, zalej przygotowaną marynatą i pozostaw na 2 godziny w lodówce.

Krok 2

Wyjmij mięso z marynaty (nie wylewaj!) i pokrój na kawałki grubości 1 cm. Obtocz je w mące i krótko podsmaż z obu stron na gorącej patelni.

Krok 3

Przygotuj sos pieczeniowy wg przepisu na opakowaniu. Do gotowego dolej płyn z macerowania. Dołóż polędwiczki i duś 10-15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki duszone w jasnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki duszone w jasnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki duszone w jasnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki duszone w jasnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki duszone w jasnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki duszone w jasnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki duszone w jasnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki duszone w jasnym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej