
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
150 gramów
1 sztuka
1 szczypta
0.5 szklanki
1 łyżka
1 sztuka
1.5 kilograma
null
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w krążki. Karpia przygotuj, posól, obłóż cebulą i pozostaw na godzinę.
Krok 2
Bułkę namocz w mleko, odciśnij, po czym wymieszaj z masłem, jajkiem, posiekaną natką pietruszki i przyprawami.
Krok 3
Pieczarki posiekaj, uduś na oleju i dodaj do bułki.
Krok 4
Napełnij karpia farszem, zepnij wykałaczką i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
Krok 5
Piecz około 50 minut. W czasie pieczenia podlewaj sosem z dna naczynia.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej