Tarta jaglana z pomidorami i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta jaglana z pomidorami i serem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

heart
44 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, masła i sera zagnieć w misce ciasto (możesz je delikatnie posolić). Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 20 minut do zamrażarki.

Tarta jaglana z pomidorami i serem - Krok 1

Krok 2

Kaszę jaglaną zalej 200 ml wody i zagotuj, a następnie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20 minut. Po tym czasie przełóż ją do miski.

Tarta jaglana z pomidorami i serem - Krok 2

Krok 3

Cukinię pokrój w kostkę, pomidorki przekrój na pół, a ser zetrzyj na tarce.

Tarta jaglana z pomidorami i serem - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozwałkuj na stolnicy i wyłóż nim formę do tarty. Ułóż na nim rukolę, połówki pomidorków i pokrojoną cukinię.

Tarta jaglana z pomidorami i serem - Krok 4

Krok 5

W misce wymieszaj śmietanę, Fix Knorr, kaszę jaglaną i jajka. Powstałą masą zalej całość i posyp serem.

Tarta jaglana z pomidorami i serem - Krok 5

Krok 6

Tartę umieść w nagrzanym do 180°C piekarniku na środkowej półce. Piecz około 20 minut. Gotową tartę pokrój w trójkąty i podawaj jeszcze ciepłą.

Tarta jaglana z pomidorami i serem - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Smak tarty można wzmocnić, dodając paprykę chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta jaglana z pomidorami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta jaglana z pomidorami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta jaglana z pomidorami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta jaglana z pomidorami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta jaglana z pomidorami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta jaglana z pomidorami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta jaglana z pomidorami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta jaglana z pomidorami i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta jaglana z pomidorami i seremTarta jaglana z pomidorami i serem

Chcesz się przenieść w kulinarną podróż? Co powiesz na scenerię rodem z paryskich żurnali? Pozwól sobie na chwilę przyjemności! Jak to uczynić? Włącz ulubioną muzykę, zaparz kubek aromatycznej kawy lub herbaty i sięgnij po przepis na tartę jaglaną z pomidorami i mozzarellą! Prawdziwa uczta dla podniebienia! Kruchy spód wypełniony pysznym nadzieniem… to absolutny hit na każdym stole. Bon appétit!

Dla kogo?

Dla miłośników kuchni francuskiej, a także przekąsek w wytrawnej odsłonie – na słono. Skusisz się?

Na jaką okazję?

Tartę jaglaną z pomidorami i mozzarellą możesz z całą pewnością podać swoim gościom. Jedno jest pewne – na jednym kawałku się nie skończy!

Czy wiesz, że?

Ciasto francuskie może być wykonane zarówno z ciasta francuskiego, drożdżowego, jak i kruchego. Wszystko według upodobania.

Dla urozmaicenia:

Smak tarty jaglanej można nieco wzmocnić, dodając do środka trochę papryki chili.