Śledzie korzenne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie korzenne

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety śledziowe pokrój w 2 cm kawałki, imbir zetrzyj drobno na tarce.

Śledzie korzenne - Krok 1

Krok 2

W misce przygotuj marynatę. Dodaj olej, starty imbir, ziarna gorczycy, cynamon, ziele angielskie, liść laurowy, miód, goździki oraz smażoną cebulkę Knorr i szczyptę pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.

Śledzie korzenne - Krok 2

Krok 3

Do tak przygotowanej marynaty włóż śledzie. Wymieszaj, szczelnie przykryj i odstaw do lodówki na 12h.

Śledzie korzenne - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

 Dobrym dodatkiem do śledzi będą bakalie, które podkreślą smak.  

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie korzenne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie korzenneŚledzie korzenne

Mamy dla ciebie niestandardową propozycję – śledzie korzenne, czyli alternatywa dla tradycyjnej ryby podawanej podczas wigilijnej kolacji. To idealna kompozycja smaku słodkiego, słonego i kwaśnego. Kochasz jeść ryby i czujesz, że potrzebna jest ci drobna odmiana? Jeśli jeszcze nie jadłeś śledzi w takiej odsłonie, czas nadrobić zaległości. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że warto ich spróbować!

Dla kogo?

Śledzie korzenne w oleju posmakują zarówno fanom tego gatunku ryb, jak i tym, którzy niezbyt są do niego przekonani. Kto wie, być może to właśnie będzie ten smak, który trafi w ich gust.

Na jaką okazję?

Korzenne śledzie sprawdzą się i na świątecznym stole (jako pełnoprawne danie i dodatek), i tydzień później – jako sylwestrowa przystawka. I choć rozgrzewające przyprawy dodawane do tego przepisu, kojarzą nam się z mroźną pogodą, nie stoi to na przeszkodzie, by jeść aromatyczne śledzie korzenne przez cały rok!

Czy wiesz, że?

Najsmaczniejsze mięso do tego dania mają matiasy, czyli śledzie złowione jeszcze przed pierwszym tarłem. Różni się ono od starszych wiekiem śledzi. Jeśli dobrze się przyjrzysz, zauważysz różnicę w kolorze – mięso matiasów ma delikatnie różowy odcień.

Dla urozmaicenia:

Możesz skomponować własną mieszankę korzennych przypraw dodawanych do zalewy śledzi korzennych. Przepis jako podstawę przewiduje przede wszystkim pieprz – dodaj do niego goździki, cynamon, imbir, kmin rzymski lub kardamon. Śledzie korzenne podawaj z ziemniakami albo pieczywem – ryby świetnie komponują się z tym na zakwasie.