
Składniki
300 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety śledziowe pokrój w 2 cm kawałki, imbir zetrzyj drobno na tarce.

Krok 2
W misce przygotuj marynatę. Dodaj olej, starty imbir, ziarna gorczycy, cynamon, ziele angielskie, liść laurowy, miód, goździki oraz smażoną cebulkę Knorr i szczyptę pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Do tak przygotowanej marynaty włóż śledzie. Wymieszaj, szczelnie przykryj i odstaw do lodówki na 12h.


Dobra rada:
Dobrym dodatkiem do śledzi będą bakalie, które podkreślą smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śledzie korzenne
Mamy dla ciebie niestandardową propozycję – śledzie korzenne, czyli alternatywa dla tradycyjnej ryby podawanej podczas wigilijnej kolacji. To idealna kompozycja smaku słodkiego, słonego i kwaśnego. Kochasz jeść ryby i czujesz, że potrzebna jest ci drobna odmiana? Jeśli jeszcze nie jadłeś śledzi w takiej odsłonie, czas nadrobić zaległości. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że warto ich spróbować!
Dla kogo?
Śledzie korzenne w oleju posmakują zarówno fanom tego gatunku ryb, jak i tym, którzy niezbyt są do niego przekonani. Kto wie, być może to właśnie będzie ten smak, który trafi w ich gust.
Na jaką okazję?
Korzenne śledzie sprawdzą się i na świątecznym stole (jako pełnoprawne danie i dodatek), i tydzień później – jako sylwestrowa przystawka. I choć rozgrzewające przyprawy dodawane do tego przepisu, kojarzą nam się z mroźną pogodą, nie stoi to na przeszkodzie, by jeść aromatyczne śledzie korzenne przez cały rok!
Czy wiesz, że?
Najsmaczniejsze mięso do tego dania mają matiasy, czyli śledzie złowione jeszcze przed pierwszym tarłem. Różni się ono od starszych wiekiem śledzi. Jeśli dobrze się przyjrzysz, zauważysz różnicę w kolorze – mięso matiasów ma delikatnie różowy odcień.
Dla urozmaicenia:
Możesz skomponować własną mieszankę korzennych przypraw dodawanych do zalewy śledzi korzennych. Przepis jako podstawę przewiduje przede wszystkim pieprz – dodaj do niego goździki, cynamon, imbir, kmin rzymski lub kardamon. Śledzie korzenne podawaj z ziemniakami albo pieczywem – ryby świetnie komponują się z tym na zakwasie.