Zapiekanka rybno-ryżowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka rybno-ryżowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

5 łyżek

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

35 dekagramów

0.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wypłucz i zalej wodą. Odstaw na 20 minut. Rybę umyj, pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, posól i odstaw na 12 minut do lodówki.

Krok 2

W tym czasie cebulę pokrój w piórka, natkę pietruszki posiekaj, a curry wymieszaj z garam masalą i gałką muszkatołową.

Krok 3

Na rozgrzany olej wkładaj kawałki ryby i smaż z obu stron. Gdy lekko się przyrumieni, wierzch każdego kawałka posyp wymieszanymi przyprawami i natką pietruszki. Rybę przełóż na talerz.

Krok 4

Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę. Dodaj wypłukany i osuszony ryż, dopraw do smaku solą i smaż kilka minut, cały czas mieszając

Krok 5

Wlej 2,5 szklanki wrzątku i całość zagotuj. Ryż włóż do żaroodpornego naczynia pod przykryciem i zapiekaj przez około 30 minut w temperaturze 180° C.

Krok 6

Ryż wyjmij z piekarnika i spulchnij poprzez robienie małych wgłębień widelcem. Wkładaj w nie kawałki ryby i ponownie zapiekaj przez 15 minut w temperaturze obniżonej do 130° C. Podawaj na ciepło.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka rybno-ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka rybno-ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka rybno-ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka rybno-ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka rybno-ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka rybno-ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka rybno-ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka rybno-ryżowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kartacze
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej