Zapiekanka rybno-ryżowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka rybno-ryżowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

5 łyżek

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

35 dekagramów

0.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wypłucz i zalej wodą. Odstaw na 20 minut. Rybę umyj, pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, posól i odstaw na 12 minut do lodówki.

Krok 2

W tym czasie cebulę pokrój w piórka, natkę pietruszki posiekaj, a curry wymieszaj z garam masalą i gałką muszkatołową.

Krok 3

Na rozgrzany olej wkładaj kawałki ryby i smaż z obu stron. Gdy lekko się przyrumieni, wierzch każdego kawałka posyp wymieszanymi przyprawami i natką pietruszki. Rybę przełóż na talerz.

Krok 4

Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę. Dodaj wypłukany i osuszony ryż, dopraw do smaku solą i smaż kilka minut, cały czas mieszając

Krok 5

Wlej 2,5 szklanki wrzątku i całość zagotuj. Ryż włóż do żaroodpornego naczynia pod przykryciem i zapiekaj przez około 30 minut w temperaturze 180° C.

Krok 6

Ryż wyjmij z piekarnika i spulchnij poprzez robienie małych wgłębień widelcem. Wkładaj w nie kawałki ryby i ponownie zapiekaj przez 15 minut w temperaturze obniżonej do 130° C. Podawaj na ciepło.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka rybno-ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka rybno-ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka rybno-ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka rybno-ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka rybno-ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka rybno-ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka rybno-ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka rybno-ryżowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Szparagi z sosem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej