
Składniki
5 łyżek
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Całe surowe jajka rozbić widelcem lub zmiksować z mąką, wodą i szczyptą soli, aby nie było grudek. Ciasto powinno być lejące, ale jednocześnie gęste. Można je wlewać cienką stróżką do gorącego mleka, rosołu lub chińskiej zupy.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kluski lane
Kluski lane i zupa pomidorowa to zestaw, jaki znają chyba wszyscy. Ten nadzwyczaj prosty dodatek wykorzystywany jest nie tylko do zup, ale także do pysznych mięsnych sosów. Ogromnym atutem, jaki wyróżnia przepis na kluski lane, jest prostota i krótki czas przygotowania! Jak zrobić kluski lane? Wystarczy 6 łyżek mąki, 3 jajka i sól. Nie musicie korzystać z dodatkowego garnka. Gotowe ciasto na lane kluchy wlejcie bezpośrednio do zupy czy sosu. Tym samym zaoszczędzicie sporo czasu na myciu dodatkowych naczyń.
Dla kogo? Kluski lane to przepis dla tych z was, którzy lubią proste dodatki do zup i sosów, niewymagające długotrwałego przygotowywania.
Na jaką okazję? Kluski lane to przepisy, które sprawdzą się przede wszystkim w porze lunchu oraz kolacji. Są idealnym dodatkiem do zup. Pamiętajcie o nich także, gdy przygotowujecie na obiad aksamitny mięsny sos.
Czy wiesz, że? Kluski lane na mleku są doskonałym zamiennikiem klasycznych zup mlecznych. Wzbogacone cukrem lub miodem od wielu już lat stanowią nieodłączny element menu śniadaniowego.
Dla urozmaicenia: Kluski lane mogą być także dodatkiem do zup podawanym osobno. Wówczas ugotujcie je w osolonej wodzie, a po odcedzeniu zaserwujcie w odrębnym naczyniu.