
Składniki
5 łyżek
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Całe surowe jajka rozbić widelcem lub zmiksować z mąką, wodą i szczyptą soli, aby nie było grudek. Ciasto powinno być lejące, ale jednocześnie gęste. Można je wlewać cienką stróżką do gorącego mleka, rosołu lub chińskiej zupy.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kluski lane
Kluski lane i zupa pomidorowa to zestaw, jaki znają chyba wszyscy. Ten nadzwyczaj prosty dodatek wykorzystywany jest nie tylko do zup, ale także do pysznych mięsnych sosów. Ogromnym atutem, jaki wyróżnia przepis na kluski lane, jest prostota i krótki czas przygotowania! Jak zrobić kluski lane? Wystarczy 6 łyżek mąki, 3 jajka i sól. Nie musicie korzystać z dodatkowego garnka. Gotowe ciasto na lane kluchy wlejcie bezpośrednio do zupy czy sosu. Tym samym zaoszczędzicie sporo czasu na myciu dodatkowych naczyń.
Dla kogo? Kluski lane to przepis dla tych z was, którzy lubią proste dodatki do zup i sosów, niewymagające długotrwałego przygotowywania.
Na jaką okazję? Kluski lane to przepisy, które sprawdzą się przede wszystkim w porze lunchu oraz kolacji. Są idealnym dodatkiem do zup. Pamiętajcie o nich także, gdy przygotowujecie na obiad aksamitny mięsny sos.
Czy wiesz, że? Kluski lane na mleku są doskonałym zamiennikiem klasycznych zup mlecznych. Wzbogacone cukrem lub miodem od wielu już lat stanowią nieodłączny element menu śniadaniowego.
Dla urozmaicenia: Kluski lane mogą być także dodatkiem do zup podawanym osobno. Wówczas ugotujcie je w osolonej wodzie, a po odcedzeniu zaserwujcie w odrębnym naczyniu.