Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

341 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

90 mililitrów

90 gramów

90 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.

Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - Krok 1

Krok 2

Przygotuj Fix Spaghetti Napoli Knorr rozmieszany z wodą i duś około 15 minut. Pokrój ser w kostkę.

Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - Krok 2

Krok 3

Do sosu dodaj śmietanę, ser gruyere i duś, aż ser się roztopi, a sos będzie gładki.

Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - Krok 3

Krok 4

Połącz makaron z sosem i porwanymi listkami bazylii.

Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - Krok 4

Krok 5

Posyp parmezanem i liśćmi bazylii.

Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma seramiFarfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami

Makaron z sosem pomidorowym to kulinarny klasyk – prostym sposobem na jego urozmaicenie jest dodanie do potrawy różnych rodzajów żółtego sera. Do przyrządzenia dania z tego przepisu wykorzystasz włoski parmezan oraz szwajcarski gruyère o lekko orzechowym smaku. Zacznij od ugotowania al dente makaronu typu farfalle lub innego, np. świderków czy penne. Sos pomidorowy przygotujesz w ekspresowym tempie, używając błyskawicznego produktu w proszku – wystarczy tylko wymieszać go z wodą i zagotować. Gruyère pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się sosu razem z gęstą kwaśną śmietaną, po czym dokładnie wymieszaj, aby ser się rozpuścił. Te dwa składniki nadadzą potrawie kremową konsystencję i śmietankowy posmak. Powstały w ten sposób sos połącz z ugotowanym wcześniej makaronem, a także porwanymi na mniejsze kawałkami listkami świeżej bazylii. Przed podaniem posyp całość startym parmezanem. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe z naszym przepisem na farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami.