Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
361 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

90 mililitrów

90 gramów

90 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.

Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - Krok 1

Krok 2

Przygotuj Fix Spaghetti Napoli Knorr rozmieszany z wodą i duś około 15 minut. Pokrój ser w kostkę.

Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - Krok 2

Krok 3

Do sosu dodaj śmietanę, ser gruyere i duś, aż ser się roztopi, a sos będzie gładki.

Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - Krok 3

Krok 4

Połącz makaron z sosem i porwanymi listkami bazylii.

Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - Krok 4

Krok 5

Posyp parmezanem i liśćmi bazylii.

Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makaronowa uczta
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farfalle z sosem pomidorowym i dwoma seramiFarfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami

Makaron z sosem pomidorowym to kulinarny klasyk – prostym sposobem na jego urozmaicenie jest dodanie do potrawy różnych rodzajów żółtego sera. Do przyrządzenia dania z tego przepisu wykorzystasz włoski parmezan oraz szwajcarski gruyère o lekko orzechowym smaku. Zacznij od ugotowania al dente makaronu typu farfalle lub innego, np. świderków czy penne. Sos pomidorowy przygotujesz w ekspresowym tempie, używając błyskawicznego produktu w proszku – wystarczy tylko wymieszać go z wodą i zagotować. Gruyère pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się sosu razem z gęstą kwaśną śmietaną, po czym dokładnie wymieszaj, aby ser się rozpuścił. Te dwa składniki nadadzą potrawie kremową konsystencję i śmietankowy posmak. Powstały w ten sposób sos połącz z ugotowanym wcześniej makaronem, a także porwanymi na mniejsze kawałkami listkami świeżej bazylii. Przed podaniem posyp całość startym parmezanem. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe z naszym przepisem na farfalle z sosem pomidorowym i dwoma serami.