Strogonow – co to jest? Z jakiego mięsa?

Czym wyróżnia się boeuf strogonow? Co to za danie i z jakiego mięsa najlepiej je przyrządzić? Mocną stroną potrawy jest nie tylko wyjątkowy, aksamitny smak, ale także łatwe przygotowanie. Aby przyrządzić potrawę w tradycyjnej wersji, wystarczy mieć pod ręką kawałek dobrej jakości wołowiny, świeże warzywa, grzyby oraz przyprawy, łączące wszystkie składniki w niezwykle aromatyczną całość.

Bouef strogonow – co to takiego?

Niewielkie kawałki soczystej wołowiny zatopione w gęstym, lekko pikantnym sosie pełnym kawałków pieczarek oraz drobno siekanych ogórków kiszonych – strogonow od stuleci zachwyca unikalnym mięsno-warzywnym smakiem. Nazwa gulaszu jest zbitką pochodzącą z dwóch języków. „Boeuf” z francuskiego oznacza wołowinę, a „Stroganow” jest nazwiskiem rosyjskiego urzędnika i generała Aleksandra Grigorjewicza żyjącego na przełomie XVIII i XIX wieku. Najprawdopodobniej w wyniku błędnego odczytywania cyrylicy wiele lat temu w Polsce przyjęła się nazwa „strogonow”, która w przepisach i gastronomii zadomowiła się tak dobrze, że zamiennie jest stosowana do dziś.

Pyszny strogonow! Z jakiego mięsa warto go przygotować?

Z biegiem lat klasyczny boeuf strogonow z papryką stał się tak popularnym daniem, że szybko doczekał się wielu rozmaitych wersji, różniących się nie tylko pod względem warzyw i przypraw, ale także użyciem określonego rodzaju mięsa. Poznaj najbardziej popularne odmiany tej potrawy.

  • Stroganoff z kurczaka z papryką, pieczarkami i odrobiną musztardy nadającej potrawie nieco pikanterii – nie tylko smakuje wyśmienicie, ale można go przygotować w niecało 30 minut, ponieważ delikatne filety nie wymagają zbyt długiego duszenia.
  • Strogonow z sera halloumi to wyśmienita bezmięsna wersja klasycznej potrawy. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub pełnoziarnistym makaronem.
  • Strogonow z kiełbasy i pieczonych ziemniaków, wzbogacony pikantnymi kaparami, korniszonami, cebulą oraz grzybami to prawdziwy festiwal smaków oraz kolorów, któremu trudno się oprzeć.
  • Wieprzowy strogonow na ostro przygotowany z cienkich paseczków schabowych z dodatkiem grubo mielonego pieprzu oraz ulubionych warzyw, idealnie pasuje do kremowego piure z ziemniaków lub kalafiora.
  • Strogonow z kaczki przepięknie pachnie szałwią, która po drobnym posiekaniu doskonale podkreśla smak delikatnego mięsa i dużej ilości warzyw. Danie najlepiej podawać z ulubionym rodzajem kaszy lub brązowym ryżem.

­Co to jest strogonow i jak go przygotować?

Jak smakuje strogonow? Co to za potrawa? Zdaniem jednych to rodzaj gęstego gulaszu opartego na mieszance krótko smażonego mięsa oraz warzyw (cebula, pieczarki, marchew), z dość sporą ilością gęstego sosu, w skład którego wchodzi m.in. przecier pomidorowy oraz słodka mielona papryka. Inni umieszczają strogonowa między przepisami z wołowiną, a danie serwują niemal bez płynów, za to z dużą ilością jarzyn. Jak przygotować klasyczną wersję wyśmienitej potrawy?

  • Wołowinę (polędwica, rostbef, ligawa) obierzcie z twardych części i pokrójcie w niewielkie, dość cienkie paski. Następnie oprószcie mąką, wymieszajcie, po czym obsmażcie na rozgrzanym oleju.
  • Na tym samym tłuszczu obsmażcie krótko pokrojoną w krążki cebulę, kawałki pieczarek, cienkie paski kiszonych ogórków i słodkiej papryki.
  • Do garnka przełóżcie warzywa, mięso, koncentrat pomidorowy, trochę bulionu oraz przyprawy i duście na niewielkim ogniu, dopóki wołowina nie stanie się miękka (około 40 minut).
  • Tuż przed podaniem potrawę można doprawić mieloną papryką i pieprzem, zagęścić śmietaną lub mąką, a całość jeszcze raz zagotować, by sos stał się aksamitnie gładki.

Podobno niemal każdy, kto wie, co to strogonow i miał okazję spróbować tego pysznego dania, nie jest w stanie mu się później oprzeć. Delikatne kawałki mięsa i aromatyczne warzywa z gęstym sosem serwowane są z różnymi dodatkami. Typowo obiadowego charakteru strogonow nabiera, gdy zostanie podany z puszystym piure ziemniaczanym, wybranym rodzajem kaszy lub gorącymi kopytkami. Świetnie się prezentuje w towarzystwie gotowanego ryżu albo z dużym makaronem. Jednak najlepiej smakuje z kawałkiem chrupiącej bagietki lub pajdą świeżego chleba. Smacznego!