Jakich zup nie można mrozić? Mrożenie zupy krok po kroku

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte. Jakie zupy można mrozić, a jakie niekoniecznie? Jak mrozić zupy i ile przechowywać je w zamrażarce? Sprawdźcie sami!

Jakich zup nie można mrozić?

Mrożenie zup to metoda, która ma wiele zalet. Świetnie sprawdzi się u osób, które nie mają czasu i chcą przygotować obiad w niecałą godzinę. Gotowanie zupy bywa czasochłonne, dlatego mrożenie przygotowanego dania, może być dobrym rozwiązaniem, by zaoszczędzić czas. Jakie zupy można mrozić i od czego to zależy?

Przede wszystkim najważniejszy jest skład dania. Czy można zamrozić zupę ze śmietaną? Niestety nie jest to dobry pomysł. Danie może wtedy zmienić swoją konsystencję i nie smakować dobrze, dlatego zastanawiając się, jak zamrozić zupę, nie decydujcie się na taki krok. Podobnie jest w przypadku dodatków, znajdujących się w potrawie. Mrożenie zupy powinno odbywać się bez warzyw i mięsa. Dlaczego tak jest? Dodatki mogą zmienić swoją konsystencję pod wpływem niskiej temperatury, więc jeżeli chcecie uzyskać smaczne danie, to warto zamrozić samą bazę, a składniki dorzucić później.

Jakie zupy można mrozić?

Możecie zamrozić praktycznie każdą zupę bez śmietany i dodatków. Jeżeli jednak w Waszej potrawie znajduje się makaron, ryż lub inne składniki, to możecie je wyłowić i dodać ponownie po rozmrożeniu. Oto lista zup, którym obróbka termiczna nie jest straszna!

  • Zupa ogórkowa – ta pyszna potrawa z pewnością przetrwa miesiąc w chłodnych warunkach, o ile nie dodaliście do niej śmietany! Po rozmrożeniu możecie podawać zupę ogórkową z ziemniakami lub ryżem.
  • Rosół – czy można mrozić bulion? Oczywiście, że tak! Nie zapomnijcie odcedzić dodatków z zupy! W zamrażarce powinien znaleźć się sam bulion.
  • Zupy krem – dania o tej ciekawej konsystencji doskonale radzą sobie w zamrażarce. Możecie zdecydować się na krem pomidorowy, dyniowy albo paprykowy! Jesteśmy pewni, że każda wersja będzie świetnie smakować.
  • Zupa grzybowa – to danie również może być przechowywane w zamrażarce. Pamiętajcie jednak, by w zupie grzybowej nie znalazł się nabiał, ponieważ wtedy potrawa nie będzie dobrze smakować!

Jak zamrozić zupę?

Przy mrożeniu zupy nie może zabraknąć szczelnego pojemnika. Jaki sprawdzi się najlepiej? My polecamy Wam coś, co każdy posiada w domu, czyli szklany słoik. Pamiętajcie jednak, że zamrożona zupa może zwiększyć swoją objętość, dlatego w pojemniku powinno znaleźć się trochę pustej przestrzeni. Jeżeli wypełnicie słoik do końca, to istnieje ryzyko, że może się rozbić. Czas przechowywania zupy w zamrażarce, nie powinien trwać więcej niż miesiąc. Po upływie tego terminu wyciągnijcie danie i cieszcie się pysznym posiłkiem!

Coś dla fanów zup!

Wiecie już, czy można zamrozić zupę. Teraz czeka na Was dawka kulinarnych inspiracji, które pomogą każdemu w gotowaniu!

Co powiecie na tradycyjną zupę borowikową? Nic nie jest w stanie podrobić smaku pysznych grzybów, dlatego koniecznie spróbujcie tego znakomitego dania!

Teraz coś dla fanów kwaśnych zup. Jesteście w stanie zgadnąć, o jakiej potrawie mówimy? Chodzi oczywiście o pyszną zupę ogórkową. Nie sposób jej się oprzeć!

Szukacie pomysłu na rozgrzewające danie? Świetnie sprawdzi się zupa cebulowa, której przygotowanie zajmie tylko 45 minut. Smacznego!