
Składniki
2 łyżki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
250 gramów
2 sztuki
200 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
150 mililitrów
2 gramy
1 opakowanie
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser halloumi pokrój w grubą 1 cm kostkę i podsmaż go na patelni na rozgrzanym oleju, aż zrobi się rumiany. Ser przełóż na talerz.
Krok 2
Obierz cebulę, pokrój ją razem z papryką w paseczki, grzyby przekrój na ćwiartki, a pomidora pokrój w kosteczkę. Cebulę, paprykę i grzyby podsmaż na patelni, a gdy zrobią się rumiane, dodaj pomidora pokrojonego w kostkę, czerwoną soczewicę, musztardę dijon, wodę, mleko oraz Knorr Gulasz, by potrawa cechowała się wyrazistym smakiem i pożądaną konsystencją.
Krok 3
Wszystko razem dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 10-15 minut, aż soczewica zrobi się miękka. Dodaj tymianek oraz na powrót wrzuć ser.
Krok 4
Strogonowa podawaj z chlebem, ryżem lub pełnoziarnistym makaronem, posypanego po wierzchu posiekaną wcześniej natką pietruszki.

Dobra rada:
Zamiast sera możesz użyć mięsa: wołowiny, kurczaka bądź nawet wieprzowiny.
Ten przepis to smaczny sposób na jedzenie dużej ilości warzyw. Jedna porcja dostarcza 170 g warzyw, czyli 85% zalecanej dziennej ilości warzyw. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje spożywanie 400 g warzyw i owoców dziennie.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej