Strogonow z sera halloumi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

126 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
28 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

317 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

2 sztuki

200 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

150 mililitrów

2 gramy

1 opakowanie

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser halloumi pokrój w grubą 1 cm kostkę i podsmaż go na patelni na rozgrzanym oleju, aż zrobi się rumiany. Ser przełóż na talerz.

Krok 2

Obierz cebulę, pokrój ją razem z papryką w paseczki, grzyby przekrój na ćwiartki, a pomidora pokrój w kosteczkę. Cebulę, paprykę i grzyby podsmaż na patelni, a gdy zrobią się rumiane, dodaj pomidora pokrojonego w kostkę, czerwoną soczewicę, musztardę dijon, wodę, mleko oraz Knorr Gulasz, by potrawa cechowała się wyrazistym smakiem i pożądaną konsystencją.

Krok 3

Wszystko razem dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 10-15 minut, aż soczewica zrobi się miękka. Dodaj tymianek oraz na powrót wrzuć ser.

Krok 4

Strogonowa podawaj z chlebem, ryżem lub pełnoziarnistym makaronem, posypanego po wierzchu posiekaną wcześniej natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast sera możesz użyć mięsa: wołowiny, kurczaka bądź nawet wieprzowiny.

Ten przepis to smaczny sposób na jedzenie dużej ilości warzyw. Jedna porcja dostarcza 170 g warzyw, czyli 85% zalecanej dziennej ilości warzyw. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje spożywanie 400 g warzyw i owoców dziennie.

3

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski, 14.12.2018

    Ja myslę ,że można dodać mieso jak ktos tak lubi.Przepis fajny :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Maciejewska

    Paulina Maciejewska, 14.10.2018

    czy można do tego dodać jeszcze kurczaka ? jesli tak to ile ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Maciejewska

    Paulina Maciejewska, 05.10.2018

    czy można dać oprocz sera jeszcze mieso ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Strogonow z sera halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Strogonow z sera halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Strogonow z sera halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Strogonow z sera halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Strogonow z sera halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Strogonow z sera halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Strogonow z sera halloumi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej