Mięso jest częstym gościem na naszych stołach. Drób, wołowina czy wieprzowina – niezależnie od rodzaju wymaga odpowiedniego przygotowania. Czym najlepiej je przyprawić? Zdradzamy, jak przyprawić mięso, by było aromatyczne, idealnie miękkie oraz soczyste. Zapraszamy do gotowania!
Sposobów na doprawianie mięsa jest bez liku. Pokażemy Ci te najlepsze! Podstawą jest natarcie mięsnych kawałków solą, pieprzem oraz suszonymi lub świeżymi ziołami. Które wybrać? W tej kwestii ogranicza Cię już tylko wyobraźnia. Do mięsa znakomicie pasują: oregano, tymianek, rozmaryn albo słodka czerwona papryka, chili czy pieprz cayenne. Pamiętaj tylko, by pozostawić mięso w marynacie przez jakiś czas. Najlepiej odstaw je w chłodne miejsce na kilka godzin. Dzięki temu dokładnie wchłonie aromat przypraw.
Do wyboru mamy jeszcze wiele marynat w postaci płynnej. To właśnie one sprawiają, że przyrządzane przez nas mięso jest tak delikatne. Znakomitego orzeźwiającego smaku doda daniu sok z cytryny z dodatkiem mięty. Palce lizać! Z kolei na marynatę ziołową składa się mieszanka ulubionych suszonych ziół skomponowanych w towarzystwie oliwy z oliwek. Tak przyszykowaną pastą wystarczy dokładnie natrzeć mięso i pozwolić mu przejść ich aromatem. W tym celu najlepiej jest odstawić je do lodówki. Zamiast oliwy można posłużyć się także jogurtem lub maślanką. Ciekaw jesteś dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta. Otóż obecny w nich kwas mlekowy doskonale zmiękczy mięso i pozwoli rozkoszować się jego aksamitnym smakiem. Marynaty na bazie fermentowanych produktów mlecznych idealnie komponują się z tymiankiem i oregano.
Lubisz niecodzienne rozwiązania? Może masz ochotę na trochę egzotyki w Twojej kuchni? Warto wypróbować pyszną marynatę z papai. Pokrojony w kostkę owoc miksujemy z dodatkiem włoskich ziół, soku z cytryny oraz odrobiny mięty. Tak przygotowany sos nakładamy na mięso. Enzym owocu – papaina - również wykazuje właściwości wpływające na miękkość potrawy, rozkładając białka. Im dłużej mięso będzie przechodzić aromatem papai, tym lepiej.
Pewnie kiedyś obiło Ci się o uszy słowo „glazura”? W trakcie remontu? Uwaga! To nie tylko termin budowlany. Glazura to rodzaj marynaty, który dodajemy do mięsa zapiekanego w piekarniku pod sam koniec pieczenia. Jak ją przygotować? Rozpuść margarynę, a następnie wymieszaj ją z dżemem owocowym. Do smaku można też użyć cukru bądź miodu. Glazurę wzbogać także suszonymi ziołami. Mięso będzie miało piękny kolor i połysk. To rozkosz zarówno dla oka, jak i podniebienia!
Komentarze (0)