Przez ostatnich kilkanaście lat bardzo popularna zrobiła się kuchnia chińska a wraz z nią przyprawa 5 smaków, popularna zwłaszcza w rejonie Kantonu. Przyprawa ta pojawia się także w kuchni wietnamskiej. Filozofia przyprawy pięciu smaków opiera się na konfucjańskiej zasadzie równowagi 5 podstawowych smaków – słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, słonego i ostrego.
Istnieje wiele odmian tej mieszanki, najczęstsze składniki obejmują anyż gwiaździsty (badian), goździki, cynamon, pieprz syczuański i mielone nasiona kozieradki inna odmiana zawiera również imbir i zmielone ziarna kopru włoskiego, gałki muszkatołowej. Smak przyprawy zdominowany jest przez anyż, który jest bardzo aromatyczny. Tradycyjnie przyprawa ta stosowana jest do wszystkich potraw gotowanych i duszonych również do pieczonych mięs , sosów i marynat. A może przygotujecie dziś na obiad kurczaka z przyprawą pięciu smaków? Pięknie wygląda, pachnie i smakuje.
Grillowany kurczak w pięciu smakach
Czas: 30 minut
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- 4 piersi kurczaka
- 2 łyżki przyprawy 5 smaków
- 1 Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
- 4 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem oraz przyprawą 5 smaków. Natrzyj dokładnie mięso i odstaw na co najmniej 20 minut. Smaż na grillu po 4-6 minut z każdej strony, aby mięso było miękkie i soczyste.
Aby wzbogacić orientalny smak mięsa do marynaty dodać można 2 łyżki jasnego sosu sojowego. A przyprawa pięciu smaków doskonale sprawdzi się jako dodatek do wszelkich marynat mięsnych. Także na grilla.
Komentarze (0)