
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do większego garnka włożyć: żeberka, marchew, pietruszkę i seler. Dodać liść laurowy i posolić. Całość zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia.
Krok 2
Zetrzeć ogórki na tarce i dodać je do gotującego się wywaru. Gotować przez 30 - 40 min. Doprawić zupę smakowo poprzez dodanie koperku, cząbru i tymianku.
Krok 3
Na dowolnym tłuszczu (olej, masło, margaryna) zasmażyć mąkę w proporcji 1:1. Wszystko to rozgnieść na patelni aż do uzyskania gładkiej masy. Podsmażać do czasu jej zbrązowienia. Na koniec dodać zieloną pietruszkę i niewielką ilość lubczyku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej