Wieprzowina pieczona z owocami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowina pieczona z owocami

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

100 gramów

1 szklanka

2 sztuki

4 łyżki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Morele i rodzynki zalej winem, odstaw na 30 minut. Cebulę pokrój w piórka.

Krok 2

Wieprzowinę natrzyj Przyprawą do wieprzowiny Knorr, oregano i tymiankiem.

Krok 3

Nożem natnij kilka kieszonek i nadziej połową owoców.

Krok 4

Mięso ułóż na blasze, skrop olejem i piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 5

Następnie dodaj resztę owoców, cebulę , podlej winem z sokiem z cytryny, obniż temperaturę do 180 stopni i piecz około 50 minut, podlewając wytworzonym sosem.

Krok 6

Pieczeń wyjmij i pokrój. Powstały sos zagęść śmietaną wymieszaną z mąką i podaj do pieczeni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowina pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej