Składniki
1 kilogram
3 łyżki
100 gramów
1 szklanka
2 sztuki
4 łyżki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Morele i rodzynki zalej winem, odstaw na 30 minut. Cebulę pokrój w piórka.
Krok 2
Wieprzowinę natrzyj Przyprawą do wieprzowiny Knorr, oregano i tymiankiem.
Krok 3
Nożem natnij kilka kieszonek i nadziej połową owoców.
Krok 4
Mięso ułóż na blasze, skrop olejem i piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 5
Następnie dodaj resztę owoców, cebulę , podlej winem z sokiem z cytryny, obniż temperaturę do 180 stopni i piecz około 50 minut, podlewając wytworzonym sosem.
Krok 6
Pieczeń wyjmij i pokrój. Powstały sos zagęść śmietaną wymieszaną z mąką i podaj do pieczeni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej