
Składniki
1 kilogram
3 łyżki
100 gramów
1 szklanka
2 sztuki
4 łyżki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Morele i rodzynki zalej winem, odstaw na 30 minut. Cebulę pokrój w piórka.
Krok 2
Wieprzowinę natrzyj Przyprawą do wieprzowiny Knorr, oregano i tymiankiem.
Krok 3
Nożem natnij kilka kieszonek i nadziej połową owoców.
Krok 4
Mięso ułóż na blasze, skrop olejem i piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 5
Następnie dodaj resztę owoców, cebulę , podlej winem z sokiem z cytryny, obniż temperaturę do 180 stopni i piecz około 50 minut, podlewając wytworzonym sosem.
Krok 6
Pieczeń wyjmij i pokrój. Powstały sos zagęść śmietaną wymieszaną z mąką i podaj do pieczeni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej