Wieprzowina pieczona z owocami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowina pieczona z owocami

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

100 gramów

1 szklanka

2 sztuki

4 łyżki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Morele i rodzynki zalej winem, odstaw na 30 minut. Cebulę pokrój w piórka.

Krok 2

Wieprzowinę natrzyj Przyprawą do wieprzowiny Knorr, oregano i tymiankiem.

Krok 3

Nożem natnij kilka kieszonek i nadziej połową owoców.

Krok 4

Mięso ułóż na blasze, skrop olejem i piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 5

Następnie dodaj resztę owoców, cebulę , podlej winem z sokiem z cytryny, obniż temperaturę do 180 stopni i piecz około 50 minut, podlewając wytworzonym sosem.

Krok 6

Pieczeń wyjmij i pokrój. Powstały sos zagęść śmietaną wymieszaną z mąką i podaj do pieczeni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowina pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej