PRZEPISY.PL
Banoffee-ciasto bananowe z toffee - autor: Góralka
Autor: Góralka

Banoffee-ciasto bananowe z toffee

  • 30
  • 8
  • Łatwe
  • 0
23
osoby dodały do Mniamlisty
23
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • śmietana kremówka 36%500 ml
  • masło150 gr
  • ciastka Digestive1 opak
  • banany2 szt
  • puszka krówki (gotowe, ugotowane już mleko skondensowane o smaku krówki)1 szt
  • czekolada1 opak
  • Krok 1

    Ciastka typu Digestive (ciastka półsłodkie z polewą czekoladową) miażdżymy razem z masłem,tak aby uzyskać w miarę spójną konsystencję. Wykładamy powstałą masą tortownicę 24cm i formujemy brzeg na jakiś 1cm. Wkładamy do lodówki na godzinę.
  • Krok 2

    Masę z mleka skondensowanego w puszce (krówkę) wykładamy równomiernie na spód ciasta,który wcześniej umieściliśmy w lodówce.
  • Krok 3

    Banany obieramy i kroimy w plasterki,Następnie układamy je na toffee,zakrywając całą jego powierzchnię.
  • Krok 4

    Śmietanę ubijamy na sztywno.Dla lepszej sztywności śmietany można dodać utwardzacz np:Śnieżka fix lecz nie jest to konieczne.
  • Krok 5

    Śmietanę wykładamy na ciasto i posypujemy całość startą czekoladą. Ciasto powinno się przechowywać w zimnym miejscu ze względu na obecność śmietany. Życzę udanych wypieków bez pieczenia i smacznego

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

13
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie
8
osób dodało do Mniamlisty
30''
1
Łatwe
7
osób dodało do Mniamlisty
15''
1
Łatwe
1
osoba dodała do Mniamlisty
30''
1
Łatwe