Słodkie pierożki z jagodami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Słodkie pierożki z jagodami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 sztuka

4 łyżki

2.5 szklanki

null

null

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę zagnieć razem z jajem i szklanką wody na gładkie, elastyczne ciasto.

Krok 2

Rozwałkuj posypując mąką i potnij w kwadraty.

Krok 3

Jagody umyj, osącz i wymieszaj z cukrem, na każdy kwadrat nałóż odrobinę owoców i zlep w pierogi.

Krok 4

Gotuj przez kilka minut w lekko osolonej wodzie. Osącz.

Krok 5

Podawaj polane śmietanką i oprószone cukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodkie pierożki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodkie pierożki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodkie pierożki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodkie pierożki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodkie pierożki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodkie pierożki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodkie pierożki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodkie pierożki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej