Słodkie pierożki z jagodami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Słodkie pierożki z jagodami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 sztuka

4 łyżki

2.5 szklanki

null

null

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę zagnieć razem z jajem i szklanką wody na gładkie, elastyczne ciasto.

Krok 2

Rozwałkuj posypując mąką i potnij w kwadraty.

Krok 3

Jagody umyj, osącz i wymieszaj z cukrem, na każdy kwadrat nałóż odrobinę owoców i zlep w pierogi.

Krok 4

Gotuj przez kilka minut w lekko osolonej wodzie. Osącz.

Krok 5

Podawaj polane śmietanką i oprószone cukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodkie pierożki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodkie pierożki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodkie pierożki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodkie pierożki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodkie pierożki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodkie pierożki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodkie pierożki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodkie pierożki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej