
Składniki
0.5 szklanki
1 sztuka
4 łyżki
2.5 szklanki
null
null
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę zagnieć razem z jajem i szklanką wody na gładkie, elastyczne ciasto.
Krok 2
Rozwałkuj posypując mąką i potnij w kwadraty.
Krok 3
Jagody umyj, osącz i wymieszaj z cukrem, na każdy kwadrat nałóż odrobinę owoców i zlep w pierogi.
Krok 4
Gotuj przez kilka minut w lekko osolonej wodzie. Osącz.
Krok 5
Podawaj polane śmietanką i oprószone cukrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej