
Składniki
1 szczypta
6 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
25 sztuk
1 łyżka
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście kapusty obgotuj we wrzątku. Złóż dwa liście i zawiń w nie kiełbaskę. Powtórz to ze wszystkimi.
Krok 2
Na dnie rondla ułóż pozostałe liście, na nich zawinięte kiełbaski. Wlej gorący bulion. Dodaj smalec. Duś pod przykryciem około 20 minut.
Krok 3
W tym czasie pomidory rozgotuj i przetrzyj przez sito. Dodaj do garnka z kiełbaskami. Gotuj przez 10 minut. Dopraw cukrem, solą i pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej