Maślany makaron z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Maślany makaron z mięsem mielonym

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

500 gramów

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować al dente o w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić.

Krok 2

Mięso mielone dać na patelnię z rozgrzanym olejem, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Przesmażyć razem aż zbrązowieje, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, doprawić do smaku solą, pieprzem, mini kosteczką czosnku i delikatem.

Krok 3

Na drugiej patelni rozgrzać masło, dodać makaron, przesmażyć. Na talerz włożyć porcje makaronu, do środka dać porcję mięsa, posypać wszytko posiekaną natką.

bernika bernika

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Maślany makaron z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Maślany makaron z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Maślany makaron z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Maślany makaron z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Maślany makaron z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Maślany makaron z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Maślany makaron z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Maślany makaron z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej