
Składniki
2 szklanki
1 łyżka
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
null
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby zalej letnia, przegotowaną wodą i mocz przez ok. 1 godzinę. Szparagi umyj, obierz, odetnij zdrewniałe końce i pokrój na kawałki długości ok 3 cm.
Krok 2
Papryczkę chilli umyj, oczyść z pestek, a miąższ pokrój w kostkę.
Krok 3
Grzyby ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły. Dokładnie je odsącz i pokrój w paski.
Krok 4
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Na 5 minut przed końcem gotowania dołóż szparagi.
Krok 5
Sok pomarańczowy przelej do rondelka, dodaj chilli i zagotuj. Stopniowo dodawaj margarynę, cały czas mieszając. Sos zagęść Zasmażką błyskawiczną jasną Knorr. Gotuj przez chwilę, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 6
Szparagi z makaronem odcedź, dołóż grzyby, wymieszaj i przełóż do podgrzanej miski. Zalej sosem pomarańczowym, przypraw do smaku i ponownie wymieszaj. Podawaj od razu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej