Szparagowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szparagowe

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

null

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalej letnia, przegotowaną wodą i mocz przez ok. 1 godzinę. Szparagi umyj, obierz, odetnij zdrewniałe końce i pokrój na kawałki długości ok 3 cm.

Krok 2

Papryczkę chilli umyj, oczyść z pestek, a miąższ pokrój w kostkę.

Krok 3

Grzyby ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły. Dokładnie je odsącz i pokrój w paski.

Krok 4

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Na 5 minut przed końcem gotowania dołóż szparagi.

Krok 5

Sok pomarańczowy przelej do rondelka, dodaj chilli i zagotuj. Stopniowo dodawaj margarynę, cały czas mieszając. Sos zagęść Zasmażką błyskawiczną jasną Knorr. Gotuj przez chwilę, do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 6

Szparagi z makaronem odcedź, dołóż grzyby, wymieszaj i przełóż do podgrzanej miski. Zalej sosem pomarańczowym, przypraw do smaku i ponownie wymieszaj. Podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Golonka gotowana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej