Szparagowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szparagowe

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

null

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalej letnia, przegotowaną wodą i mocz przez ok. 1 godzinę. Szparagi umyj, obierz, odetnij zdrewniałe końce i pokrój na kawałki długości ok 3 cm.

Krok 2

Papryczkę chilli umyj, oczyść z pestek, a miąższ pokrój w kostkę.

Krok 3

Grzyby ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły. Dokładnie je odsącz i pokrój w paski.

Krok 4

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Na 5 minut przed końcem gotowania dołóż szparagi.

Krok 5

Sok pomarańczowy przelej do rondelka, dodaj chilli i zagotuj. Stopniowo dodawaj margarynę, cały czas mieszając. Sos zagęść Zasmażką błyskawiczną jasną Knorr. Gotuj przez chwilę, do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 6

Szparagi z makaronem odcedź, dołóż grzyby, wymieszaj i przełóż do podgrzanej miski. Zalej sosem pomarańczowym, przypraw do smaku i ponownie wymieszaj. Podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej