Jajecznica z kurkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

341 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

208 osób wydrukowało

Pobierz pdf

470 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Część margaryny wymieszaj z posiekanym igłami rozmarynu oraz czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i posmaruj pieczywo. Wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika i zapiekaj 3-4 minuty.

Jajecznica z kurkami - Krok 1

Krok 2

Pozostałą margarynę rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj kurki i podsmażaj razem przez chwilę.

Jajecznica z kurkami - Krok 2

Krok 3

Jajka wbij do miseczki i roztrzep, następnie wlej na patelnię z kurkami i usmaż tradycyjną jajecznicę. Dopraw do smaku.

Jajecznica z kurkami - Krok 3

Krok 4

Grzanki wyjmij z piekarnika, na każdą z nich nałóż porcję jajecznicy, posyp grubo pokrojonym szczypiorem i podawaj.

Jajecznica z kurkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić takie kanapki, dodaj do jajecznicy łyżkę startego sera, np. pecorini lub parmezan bez laktozy. Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajecznica z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajecznica z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajecznica z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajecznica z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajecznica z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajecznica z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajecznica z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajecznica z kurkamiJajecznica z kurkami

To danie łączy w sobie smak popularnej jajecznicy, udoskonalony dodatkiem leśnych grzybów oraz przyprawami. Jajecznica na ziołowych grzankach ze szczypiorkiem sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na ciepłą kolację. Przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom grzybów. Chcesz ją przyrządzić? Na początek rozgrzej na patelni margarynę, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smaż do momentu, aż cebula się zeszkli. Dla urozmaicenia smaku możesz wsypać również pokrojony boczek lub kiełbasę. Teraz czas na grzyby – wykorzystaj swoje ulubione (sprawdzą się zarówno kurki, jak i podgrzybki czy borowiki) i przełóż je na patelnię, smażąc przez chwilę. Na koniec wystarczy jedynie wlać do wymienionych składników wymieszane jajka. Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Jajecznica jest już gotowa. Serwuj ją na chrupiących, pełnoziarnistych grzankach, które przygotujesz według poniższego przepisu. Udekoruj całość natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem. Życzymy smacznego.