
Składniki
1 sztuka
400 gramów
2 łyżki
3 łyżki
40 mililitrów
150 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaka obierz i pokrój w cienkie plastry. Rukolę umyj i osusz.

Krok 2
Następnie przygotuj łososia. Filet oczyść z skóry i ości. Połóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr. Piecz w 160 stopniach przez 15 minut.

Krok 3
W trakcie pieczenie łososia rozgrzej olej na dużej patelni i smaż plasterki ziemniaków aż będą chrupiące. Pod koniec smażenia dopraw je przyprawą Knorr. Na talerzu układaj plasterki ziemniaków, na wierzchu połóż łososia i podawaj posypane dużą ilością listków rukoli oraz sezamem.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Łosoś z chili i batatami
Łosoś z chili i batatami 
Czas na nieco egzotyki na talerzu. Tak lubiany przez Polaków łosoś ma wiele odsłon. Wędzony, grillowany czy smażony stał się dziś wyjątkowo popularną potrawą, którą serwujemy nie tylko na lunch, ale także podczas eleganckich przyjęć. Dzięki uniwersalnemu zastosowaniu jest składnikiem wielu wyjątkowych dań, które kradną serca smakoszy na całym świecie. Połączenie łososia z papryczką chili i słodkimi batatami to idealna propozycja na pyszny posiłek.
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników ryb w różnych odsłonach, a także dla osób, które zakochały się w smaku słodkich ziemniaków.
Na jaką okazję?
Na każdą! Łosoś z chili i batatami będzie idealnym daniem na oryginalny i szybki lunch, a także wytworną kolację.
Czy wiesz, że?
Bataty pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej, a ich prawidłowa nazwa to wilec ziemniaczany. Bulwy mogą osiągać wagę nawet do 3 kilogramów. Są nie tylko warzywnym składnikiem dań, ale także surowcem, z którego wytwarza się mąkę, płatki oraz skrobię.
Dla urozmaicenia:
Na wierzch łososia i ziemniaków możesz ułożyć także liście roszponki.



































