
Składniki
1 sztuka
400 gramów
2 łyżki
3 łyżki
40 mililitrów
150 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaka obierz i pokrój w cienkie plastry. Rukolę umyj i osusz.

Krok 2
Następnie przygotuj łososia. Filet oczyść z skóry i ości. Połóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr. Piecz w 160 stopniach przez 15 minut.

Krok 3
W trakcie pieczenie łososia rozgrzej olej na dużej patelni i smaż plasterki ziemniaków aż będą chrupiące. Pod koniec smażenia dopraw je przyprawą Knorr. Na talerzu układaj plasterki ziemniaków, na wierzchu połóż łososia i podawaj posypane dużą ilością listków rukoli oraz sezamem.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś z chili i batatami
Czas na nieco egzotyki na talerzu. Tak lubiany przez Polaków łosoś ma wiele odsłon. Wędzony, grillowany czy smażony stał się dziś wyjątkowo popularną potrawą, którą serwujemy nie tylko na lunch, ale także podczas eleganckich przyjęć. Dzięki uniwersalnemu zastosowaniu jest składnikiem wielu wyjątkowych dań, które kradną serca smakoszy na całym świecie. Połączenie łososia z papryczką chili i słodkimi batatami to idealna propozycja na pyszny posiłek.
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników ryb w różnych odsłonach, a także dla osób, które zakochały się w smaku słodkich ziemniaków.
Na jaką okazję?
Na każdą! Łosoś z chili i batatami będzie idealnym daniem na oryginalny i szybki lunch, a także wytworną kolację.
Czy wiesz, że?
Bataty pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej, a ich prawidłowa nazwa to wilec ziemniaczany. Bulwy mogą osiągać wagę nawet do 3 kilogramów. Są nie tylko warzywnym składnikiem dań, ale także surowcem, z którego wytwarza się mąkę, płatki oraz skrobię.
Dla urozmaicenia:
Na wierzch łososia i ziemniaków możesz ułożyć także liście roszponki.