Łosoś z chili i batatami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś z chili i batatami

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

88 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 gramów

2 łyżki

3 łyżki

40 mililitrów

150 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaka obierz i pokrój w cienkie plastry. Rukolę umyj i osusz.

Łosoś z chili i batatami  - Krok 1

Krok 2

Następnie przygotuj łososia. Filet oczyść z skóry i ości. Połóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr. Piecz w 160 stopniach przez 15 minut.

Łosoś z chili i batatami  - Krok 2

Krok 3

W trakcie pieczenie łososia rozgrzej olej na dużej patelni i smaż plasterki ziemniaków aż będą chrupiące. Pod koniec smażenia dopraw je przyprawą Knorr. Na talerzu układaj plasterki ziemniaków, na wierzchu połóż łososia i podawaj posypane dużą ilością listków rukoli oraz sezamem.

Łosoś z chili i batatami  - Krok 3
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś z chili i batatami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś z chili i batatami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś z chili i batatami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś z chili i batatami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś z chili i batatami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś z chili i batatami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś z chili i batatami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś z chili i batatami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś z chili i batatami Łosoś z chili i batatami

Czas na nieco egzotyki na talerzu. Tak lubiany przez Polaków łosoś ma wiele odsłon. Wędzony, grillowany czy smażony stał się dziś wyjątkowo popularną potrawą, którą serwujemy nie tylko na lunch, ale także podczas eleganckich przyjęć. Dzięki uniwersalnemu zastosowaniu jest składnikiem wielu wyjątkowych dań, które kradną serca smakoszy na całym świecie. Połączenie łososia z papryczką chili i słodkimi batatami to idealna propozycja na pyszny posiłek.

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników ryb w różnych odsłonach, a także dla osób, które zakochały się w smaku słodkich ziemniaków.

Na jaką okazję?

Na każdą! Łosoś z chili i batatami będzie idealnym daniem na oryginalny i szybki lunch, a także wytworną kolację.

Czy wiesz, że?

Bataty pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej, a ich prawidłowa nazwa to wilec ziemniaczany. Bulwy mogą osiągać wagę nawet do 3 kilogramów. Są nie tylko warzywnym składnikiem dań, ale także surowcem, z którego wytwarza się mąkę, płatki oraz skrobię.

Dla urozmaicenia:

Na wierzch łososia i ziemniaków możesz ułożyć także liście roszponki.