Zapiekanka z brukselką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z brukselką

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

150 gramów

1 łyżka

200 gramów

2 sztuki

800 gramów

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 3

Podsmaż szynkę i cebulę na maśle.*

Krok 1

Świeżą i umytą dokładnie brukselkę ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Krok 4

Brukselkę wyłóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Oprósz skruszonymi Mini kostkami Pietruszka Knorr.

Krok 5

Następnie wyłóż przesmażoną szynkę i ser żółty. Zapiekankę wstaw do piekarnika i piecz przez około pół godziny w temperaturze 200 stopni. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa

Krok 2

Żółty ser utrzyj na tarce. Szynkę i cebule pokrój w drobną kostkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z brukselką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej