Zapiekanka z brukselką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z brukselką

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

150 gramów

1 łyżka

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 3

Podsmaż szynkę i cebulę na maśle.*

Krok 1

Świeżą i umytą dokładnie brukselkę ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Krok 4

Brukselkę wyłóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Oprósz skruszonymi Mini kostkami Pietruszka Knorr.

Krok 5

Następnie wyłóż przesmażoną szynkę i ser żółty. Zapiekankę wstaw do piekarnika i piecz przez około pół godziny w temperaturze 200 stopni. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa

Krok 2

Żółty ser utrzyj na tarce. Szynkę i cebule pokrój w drobną kostkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z brukselką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej