Wykwintny dorsz z sosem orzechowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wykwintny dorsz z sosem orzechowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

null

null

1 sztuka

50 gramów

3 łyżki

200 gramów

100 gramów

1 szklanka

0.5 opakowania

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety umyj dokładnie i osusz. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny i odstaw na przynajmniej 15 minut w chłodne miejsce.

Krok 2

W tym czasie ugotuj ryż. Na 5 minut przed końcem, dodaj rodzynki, odcedź.

Krok 3

Cebulę obierz i posiekaj w piórka, zeszklij na tłuszczu, podlej winem rozmieszonym z wodą. Dopraw do smaku i włóż do wywaru filety rybne.

Krok 4

Duś na małym ogniu przez 10 minut, po czym osącz i odłóż w ciepłe miejsce, aby nie wystygła.

Krok 5

Sos przetrzyj przez sitko, wymieszaj ze śmietaną, pokrojonymi orzeszkami, jeżeli jest zbyt rzadki zagęść mąką i zagotuj.

Krok 6

Zestaw z ognia, dodaj żółtka jaj i rozmieszaj energicznie.

Krok 7

Ryż z rodzynkami rozłóż na talerzach i ułóż na nim rybę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Bogracz tradycyjny
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej