Wykwintny dorsz z sosem orzechowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wykwintny dorsz z sosem orzechowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

null

null

1 sztuka

50 gramów

3 łyżki

200 gramów

100 gramów

1 szklanka

0.5 opakowania

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety umyj dokładnie i osusz. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny i odstaw na przynajmniej 15 minut w chłodne miejsce.

Krok 2

W tym czasie ugotuj ryż. Na 5 minut przed końcem, dodaj rodzynki, odcedź.

Krok 3

Cebulę obierz i posiekaj w piórka, zeszklij na tłuszczu, podlej winem rozmieszonym z wodą. Dopraw do smaku i włóż do wywaru filety rybne.

Krok 4

Duś na małym ogniu przez 10 minut, po czym osącz i odłóż w ciepłe miejsce, aby nie wystygła.

Krok 5

Sos przetrzyj przez sitko, wymieszaj ze śmietaną, pokrojonymi orzeszkami, jeżeli jest zbyt rzadki zagęść mąką i zagotuj.

Krok 6

Zestaw z ognia, dodaj żółtka jaj i rozmieszaj energicznie.

Krok 7

Ryż z rodzynkami rozłóż na talerzach i ułóż na nim rybę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej