Wykwintny dorsz z sosem orzechowym

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

50 gramów

0

200 gramów

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 szklanka

0.5 opakowania

0

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety umyj dokładnie i osusz. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny i odstaw na przynajmniej 15 minut w chłodne miejsce.

Krok 1

W tym czasie ugotuj ryż. Na 5 minut przed końcem, dodaj rodzynki, odcedź.

Krok 1

Cebulę obierz i posiekaj w piórka, zeszklij na tłuszczu, podlej winem rozmieszonym z wodą. Dopraw do smaku i włóż do wywaru filety rybne.

Krok 1

Duś na małym ogniu przez 10 minut, po czym osącz i odłóż w ciepłe miejsce, aby nie wystygła.

Krok 1

Sos przetrzyj przez sitko, wymieszaj ze śmietaną, pokrojonymi orzeszkami, jeżeli jest zbyt rzadki zagęść mąką i zagotuj.

Krok 1

Zestaw z ognia, dodaj żółtka jaj i rozmieszaj energicznie.

Krok 1

Ryż z rodzynkami rozłóż na talerzach i ułóż na nim rybę.

0

Opinie o przepisie

1 osoba ogląda przepis:
Golonka po bawarsku
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej