Wykwintny dorsz z sosem orzechowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wykwintny dorsz z sosem orzechowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

null

null

1 sztuka

50 gramów

3 łyżki

200 gramów

100 gramów

1 szklanka

0.5 opakowania

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety umyj dokładnie i osusz. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny i odstaw na przynajmniej 15 minut w chłodne miejsce.

Krok 2

W tym czasie ugotuj ryż. Na 5 minut przed końcem, dodaj rodzynki, odcedź.

Krok 3

Cebulę obierz i posiekaj w piórka, zeszklij na tłuszczu, podlej winem rozmieszonym z wodą. Dopraw do smaku i włóż do wywaru filety rybne.

Krok 4

Duś na małym ogniu przez 10 minut, po czym osącz i odłóż w ciepłe miejsce, aby nie wystygła.

Krok 5

Sos przetrzyj przez sitko, wymieszaj ze śmietaną, pokrojonymi orzeszkami, jeżeli jest zbyt rzadki zagęść mąką i zagotuj.

Krok 6

Zestaw z ognia, dodaj żółtka jaj i rozmieszaj energicznie.

Krok 7

Ryż z rodzynkami rozłóż na talerzach i ułóż na nim rybę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Gyros w picie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej