Pieczony rostbef z sosem cebulowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony rostbef z sosem cebulowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
453 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

200 osób wydrukowało

Pobierz pdf

267 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

sos:

50 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

pieczony rostbef:

1.5 kilograma

100 gramów

1 łyżka

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do mięs i tłuczony pieprz wymieszaj z olejem, powstałą marynatą natrzyj mięso, pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej trzy godziny.

Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - Krok 1

Krok 2

Zamarynowane mięso obsmaż na rozgrzanej patelni (na tej samej patelni przygotuj później sos).

Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - Krok 2

Krok 3

Mięso obłóż plastrami słoniny, umieść w nagrzanym do 190°C piekarniku na około 30 - 40 minut. Po upieczeniu mięsa blachę podlej szklanką wody. Powstały w ten sposób sok to idealna baza do przygotowania sosu.

Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - Krok 3

Krok 4

Na patelni na której przygotowywałeś mięso na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory.

Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - Krok 4

Krok 5

Całość zalej 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia, dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj kilka minut. Mięso podawaj z sosem.

Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do smażenia cebuli użyj oleju z marynowania pomidorów. Olej jeszcze bardziej podbije w sosie smak suszonych pomidorów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony rostbef z sosem cebulowym Pieczony rostbef z sosem cebulowym

Przyprawę do mięs i tłuczony pieprz wymieszaj z olejem, powstałą marynatą natrzyj mięso, pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej trzy godziny.