Pieczony rostbef z sosem cebulowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony rostbef z sosem cebulowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
453 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

199 osób wydrukowało

Pobierz pdf

264 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

sos:

50 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

pieczony rostbef:

1.5 kilograma

100 gramów

1 łyżka

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do mięs i tłuczony pieprz wymieszaj z olejem, powstałą marynatą natrzyj mięso, pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej trzy godziny.

Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - Krok 1

Krok 2

Zamarynowane mięso obsmaż na rozgrzanej patelni (na tej samej patelni przygotuj później sos).

Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - Krok 2

Krok 3

Mięso obłóż plastrami słoniny, umieść w nagrzanym do 190°C piekarniku na około 30 - 40 minut. Po upieczeniu mięsa blachę podlej szklanką wody. Powstały w ten sposób sok to idealna baza do przygotowania sosu.

Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - Krok 3

Krok 4

Na patelni na której przygotowywałeś mięso na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory.

Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - Krok 4

Krok 5

Całość zalej 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia, dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj kilka minut. Mięso podawaj z sosem.

Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do smażenia cebuli użyj oleju z marynowania pomidorów. Olej jeszcze bardziej podbije w sosie smak suszonych pomidorów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony rostbef z sosem cebulowym Pieczony rostbef z sosem cebulowym

Przyprawę do mięs i tłuczony pieprz wymieszaj z olejem, powstałą marynatą natrzyj mięso, pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej trzy godziny.