Pieczony rostbef z sosem cebulowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony rostbef z sosem cebulowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
453 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

199 osób wydrukowało

Pobierz pdf

266 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

sos:

50 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

pieczony rostbef:

1.5 kilograma

100 gramów

1 łyżka

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do mięs i tłuczony pieprz wymieszaj z olejem, powstałą marynatą natrzyj mięso, pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej trzy godziny.

Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - Krok 1

Krok 2

Zamarynowane mięso obsmaż na rozgrzanej patelni (na tej samej patelni przygotuj później sos).

Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - Krok 2

Krok 3

Mięso obłóż plastrami słoniny, umieść w nagrzanym do 190°C piekarniku na około 30 - 40 minut. Po upieczeniu mięsa blachę podlej szklanką wody. Powstały w ten sposób sok to idealna baza do przygotowania sosu.

Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - Krok 3

Krok 4

Na patelni na której przygotowywałeś mięso na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory.

Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - Krok 4

Krok 5

Całość zalej 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia, dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj kilka minut. Mięso podawaj z sosem.

Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do smażenia cebuli użyj oleju z marynowania pomidorów. Olej jeszcze bardziej podbije w sosie smak suszonych pomidorów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony rostbef z sosem cebulowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony rostbef z sosem cebulowym Pieczony rostbef z sosem cebulowym

Przyprawę do mięs i tłuczony pieprz wymieszaj z olejem, powstałą marynatą natrzyj mięso, pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej trzy godziny.