Składniki
sos:
50 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
pieczony rostbef:
1.5 kilograma
100 gramów
1 łyżka
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę do mięs i tłuczony pieprz wymieszaj z olejem, powstałą marynatą natrzyj mięso, pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej trzy godziny.
Krok 2
Zamarynowane mięso obsmaż na rozgrzanej patelni (na tej samej patelni przygotuj później sos).
Krok 3
Mięso obłóż plastrami słoniny, umieść w nagrzanym do 190°C piekarniku na około 30 - 40 minut. Po upieczeniu mięsa blachę podlej szklanką wody. Powstały w ten sposób sok to idealna baza do przygotowania sosu.
Krok 4
Na patelni na której przygotowywałeś mięso na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory.
Krok 5
Całość zalej 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia, dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj kilka minut. Mięso podawaj z sosem.
Dobra rada:
Do smażenia cebuli użyj oleju z marynowania pomidorów. Olej jeszcze bardziej podbije w sosie smak suszonych pomidorów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcej