Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 kilogram

1 szczypta

0.5 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka natrzyj solą oraz pieprzem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 25-30 minut, by się zarumieniły. W trakcie pieczenia odlewaj wyciekający tłuszcz.

Krok 2

Przygotuj sos: dokładnie wymieszaj kakao, mąkę, kminek, chilli, oregano, sól, pieprz, miód i wodę.

Krok 3

Tak przygotowanym sosem pole żeberka. Obniż temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 30-40 minut.

Krok 4

Żeberka wyjmij i pokrój na kawałki, ułóż na talerzu.

Krok 5

Sos z pieczenia wlej do rondelka, dodaj śmietanę i doprowadź do zagotowania. Sosem polej żeberka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej