Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao
średnie
3 osoby zapisały

Składniki
1 szklanka
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 kilogram
1 szczypta
0.5 łyżeczki
2 łyżki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka natrzyj solą oraz pieprzem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 25-30 minut, by się zarumieniły. W trakcie pieczenia odlewaj wyciekający tłuszcz.
Krok 2
Przygotuj sos: dokładnie wymieszaj kakao, mąkę, kminek, chilli, oregano, sól, pieprz, miód i wodę.
Krok 3
Tak przygotowanym sosem pole żeberka. Obniż temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 30-40 minut.
Krok 4
Żeberka wyjmij i pokrój na kawałki, ułóż na talerzu.
Krok 5
Sos z pieczenia wlej do rondelka, dodaj śmietanę i doprowadź do zagotowania. Sosem polej żeberka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej