Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao
średnie
2 osoby zapisały

Składniki
1 szklanka
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 kilogram
1 szczypta
0.5 łyżeczki
2 łyżki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka natrzyj solą oraz pieprzem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 25-30 minut, by się zarumieniły. W trakcie pieczenia odlewaj wyciekający tłuszcz.
Krok 2
Przygotuj sos: dokładnie wymieszaj kakao, mąkę, kminek, chilli, oregano, sól, pieprz, miód i wodę.
Krok 3
Tak przygotowanym sosem pole żeberka. Obniż temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 30-40 minut.
Krok 4
Żeberka wyjmij i pokrój na kawałki, ułóż na talerzu.
Krok 5
Sos z pieczenia wlej do rondelka, dodaj śmietanę i doprowadź do zagotowania. Sosem polej żeberka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej