Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 kilogram

1 szczypta

0.5 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka natrzyj solą oraz pieprzem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 25-30 minut, by się zarumieniły. W trakcie pieczenia odlewaj wyciekający tłuszcz.

Krok 2

Przygotuj sos: dokładnie wymieszaj kakao, mąkę, kminek, chilli, oregano, sól, pieprz, miód i wodę.

Krok 3

Tak przygotowanym sosem pole żeberka. Obniż temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 30-40 minut.

Krok 4

Żeberka wyjmij i pokrój na kawałki, ułóż na talerzu.

Krok 5

Sos z pieczenia wlej do rondelka, dodaj śmietanę i doprowadź do zagotowania. Sosem polej żeberka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka z brokułami
czas przygotowania
- min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej