Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 kilogram

1 szczypta

0.5 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka natrzyj solą oraz pieprzem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 25-30 minut, by się zarumieniły. W trakcie pieczenia odlewaj wyciekający tłuszcz.

Krok 2

Przygotuj sos: dokładnie wymieszaj kakao, mąkę, kminek, chilli, oregano, sól, pieprz, miód i wodę.

Krok 3

Tak przygotowanym sosem pole żeberka. Obniż temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 30-40 minut.

Krok 4

Żeberka wyjmij i pokrój na kawałki, ułóż na talerzu.

Krok 5

Sos z pieczenia wlej do rondelka, dodaj śmietanę i doprowadź do zagotowania. Sosem polej żeberka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i kakao - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Szybka sałatka na grilla
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej