Sałatka ze szparagami i truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze szparagami i truskawkami

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

2 sztuki

2 pęczki

1 sztuka

300 mililitrów

1 sztuka

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi gotujemy w lekko słonej wodzie, aby pozostały lekko twarde. Hartujemy zimną wodą. Odcinamy główki z łodyżką na wysokości około 4-5 cm. Grubsze łodyżki kroimy na 1 cm kawałki. Sałatę i listki szpinaku dokładnie płuczemy, osączamy z nadmiaru wody. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki. Obieraczką do warzyw ścinamy cienkie paseczki, dodajemy do poszarpanej sałaty zmieszanej ze szpinakiem, mieszamy.

Krok 2

Jogurt mieszamy z wodą, doprawiamy do smaku sosem sałatkowym.

Krok 3

Sałatę wykładamy na talerze. Polewamy sosem, posypujemy 1 cm kawałkami szparagów. Przykrywamy główkami szparagów oraz umytymi i pokrojonymi w plasterki truskawkami.

Bernadetta

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szparagami i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szparagami i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szparagami i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szparagami i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szparagami i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szparagami i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szparagami i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze szparagami i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej