Sałatka ze szparagami i truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze szparagami i truskawkami

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

2 sztuki

2 pęczki

1 sztuka

300 mililitrów

1 sztuka

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi gotujemy w lekko słonej wodzie, aby pozostały lekko twarde. Hartujemy zimną wodą. Odcinamy główki z łodyżką na wysokości około 4-5 cm. Grubsze łodyżki kroimy na 1 cm kawałki. Sałatę i listki szpinaku dokładnie płuczemy, osączamy z nadmiaru wody. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki. Obieraczką do warzyw ścinamy cienkie paseczki, dodajemy do poszarpanej sałaty zmieszanej ze szpinakiem, mieszamy.

Krok 2

Jogurt mieszamy z wodą, doprawiamy do smaku sosem sałatkowym.

Krok 3

Sałatę wykładamy na talerze. Polewamy sosem, posypujemy 1 cm kawałkami szparagów. Przykrywamy główkami szparagów oraz umytymi i pokrojonymi w plasterki truskawkami.

Bernadetta

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szparagami i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szparagami i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szparagami i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szparagami i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szparagami i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szparagami i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szparagami i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze szparagami i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej