Sałatka ze szparagami i truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze szparagami i truskawkami

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

2 sztuki

2 pęczki

1 sztuka

300 mililitrów

1 sztuka

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi gotujemy w lekko słonej wodzie, aby pozostały lekko twarde. Hartujemy zimną wodą. Odcinamy główki z łodyżką na wysokości około 4-5 cm. Grubsze łodyżki kroimy na 1 cm kawałki. Sałatę i listki szpinaku dokładnie płuczemy, osączamy z nadmiaru wody. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki. Obieraczką do warzyw ścinamy cienkie paseczki, dodajemy do poszarpanej sałaty zmieszanej ze szpinakiem, mieszamy.

Krok 2

Jogurt mieszamy z wodą, doprawiamy do smaku sosem sałatkowym.

Krok 3

Sałatę wykładamy na talerze. Polewamy sosem, posypujemy 1 cm kawałkami szparagów. Przykrywamy główkami szparagów oraz umytymi i pokrojonymi w plasterki truskawkami.

Bernadetta

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szparagami i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szparagami i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szparagami i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szparagami i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szparagami i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szparagami i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szparagami i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze szparagami i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej