Batony kokosowe

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

0

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

50 gramów

200 gramów

1 sztuka

300 gramów

20 gramów

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Maliny i orzechy pistacji pokrusz do miski.

Batony kokosowe - Krok 1

Krok 2

Kaszę jaglaną zalej sokiem kokosowym i ugotuj do miękkości. Do gorącej kaszy dodaj wiórki kokosowe i tłuszcz, dokładnie wymieszaj, przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem i dociśnij.

Batony kokosowe - Krok 2

Krok 3

Daktyle zmiksuj z odrobiną wrzątku, powstałą masę wyłóż na wierzch białej masy kokosowej. Batony pokrój na mniejsze kawałki 3 na na 8 cm.

Batony kokosowe - Krok 3

Krok 4

Czekoladę rozpuść mieszając jednocześnie z pozostałą częścią soku kokosowego, powstałą kuwerturą posmaruj wierzch batonów. Batony udekoruj pokruszonymi kawałkami malin i zielonymi orzechami pistacji.

Batony kokosowe - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Daktyle możesz zastąpić zmiksowanymi figami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Batony kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Batony kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Batony kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Batony kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Batony kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Batony kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Batony kokosowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Batony kokosoweBatony kokosowe

Batony kokosowe nie tylko znakomicie smakują, ale też wyglądają nad wyraz apetycznie. Wszystko za sprawą oryginalnej posypki złożonej z pistacji oraz malin. Domowe batony kokosowe sprawdzą się idealnie jako propozycja deserowa. W sam raz na kameralne spotkania w gronie najbliższych i większe uroczystości.

Dla kogo?

Przepadacie za owocowymi smakami? W takim razie przepis na batony kokosowe miejcie zawsze pod ręką. Kokos wprowadza egzotyczne nuty, które są równoważone bardziej swojskimi, lokalnymi malinami.

Na jaką okazję?

Domowe batony kokosowe warto przygotowywać, gdy przychodzi ochota na coś słodkiego. Nie potrzeba specjalnego pretekstu. Świetnie smakują z filiżanką popołudniowej herbaty lub szklanką własnoręcznie zrobionej lemoniady.

Czy wiesz, że?

Liofilizowane maliny mogą brzmieć dość abstrakcyjnie. Do niedawna tego typu żywność była dostępna głównie w sklepach turystycznych. Procesy, którym poddawane są produkty, sprowadzają się do usunięcia z nich wody, zamrożenia i szybkiego wysuszenia.

Dla urozmaicenia:

Do dekoracji kokosowych batonów możecie wykorzystać ziarna maku, płatki migdałowe i jagody goji.