Japoński makowiec z musem jabłkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Japoński makowiec z musem jabłkowym

Autor: Ewelina Pędzikowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szklanka

200 gramów

125 gramów

350 gramów

200 gramów

10 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

8 łyżek

2 łyżki

1 łyżka

810 gramów

2 sztuki

0.5 szklanki

250 gramów

200 mililitrów

3 łyżki

120 gramów

25 gramów

2 łyżki

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1. Makowiec Mak dokładnie wypłukać w wodzie, zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Po tym czasie dokładnie odcedzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Następnie dodać rozpuszczone masło, starte jabłka, namoczone we wrzątku i osuszone rodzynki, aromat i likier migdałowy. Całość dokładnie wymieszać. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać wcześniej przygotowany mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kaszę oraz ubite na sztywno białka całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy o średnicy 24cm (u mnie kształt gwiazdy) wysmarowanej masłem i wyłożoną papierem do pieczenia (boki). Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 60minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia i zimny przekroić na 2 blaty makowe.

Krok 2

2. Mus jabłkowy: Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać sypkie galaretki i energicznie wymieszać aż do momentu rozpuszczenia, lecz nie gotować. Pozostawić do lekkiego stężenia.

Krok 3

3. Krem: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, cały czas miksując następnie dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy, podzielić na 2 części.

Krok 4

4. Polewa: Czekoladę, masło i śmietanę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Krok 5

5. Dolny blat ciasta makowego przełożyć do formy, wyłożyć i rozsmarować połowę kremu, wylać lekko tężejący mus jabłkowy i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mus posmarować resztą kremu i ułożyć drugi blat ciasta makowego, lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać wcześniej przygotowaną polewą, posypać wiórkami kokosowymi i udekorować zielonymi perełkami.

1

Opinie o przepisie

  • Zbyszek Czyżu

    Zbyszek Czyżu , 15.11.2016

    Znowu z internetu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Japoński makowiec z musem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Japoński makowiec z musem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Japoński makowiec z musem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Japoński makowiec z musem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Japoński makowiec z musem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Japoński makowiec z musem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Japoński makowiec z musem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Japoński makowiec z musem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kapusta z grzybami
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej