Japoński makowiec z musem jabłkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Japoński makowiec z musem jabłkowym

Autor: Ewelina Pędzikowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szklanka

200 gramów

125 gramów

350 gramów

200 gramów

10 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

8 łyżek

2 łyżki

1 łyżka

810 gramów

2 sztuki

0.5 szklanki

250 gramów

200 mililitrów

3 łyżki

120 gramów

25 gramów

2 łyżki

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1. Makowiec Mak dokładnie wypłukać w wodzie, zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Po tym czasie dokładnie odcedzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Następnie dodać rozpuszczone masło, starte jabłka, namoczone we wrzątku i osuszone rodzynki, aromat i likier migdałowy. Całość dokładnie wymieszać. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać wcześniej przygotowany mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kaszę oraz ubite na sztywno białka całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy o średnicy 24cm (u mnie kształt gwiazdy) wysmarowanej masłem i wyłożoną papierem do pieczenia (boki). Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 60minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia i zimny przekroić na 2 blaty makowe.

Krok 2

2. Mus jabłkowy: Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać sypkie galaretki i energicznie wymieszać aż do momentu rozpuszczenia, lecz nie gotować. Pozostawić do lekkiego stężenia.

Krok 3

3. Krem: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, cały czas miksując następnie dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy, podzielić na 2 części.

Krok 4

4. Polewa: Czekoladę, masło i śmietanę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Krok 5

5. Dolny blat ciasta makowego przełożyć do formy, wyłożyć i rozsmarować połowę kremu, wylać lekko tężejący mus jabłkowy i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mus posmarować resztą kremu i ułożyć drugi blat ciasta makowego, lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać wcześniej przygotowaną polewą, posypać wiórkami kokosowymi i udekorować zielonymi perełkami.

1

Opinie o przepisie

  • Zbyszek Czyżu

    Zbyszek Czyżu , 15.11.2016

    Znowu z internetu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Japoński makowiec z musem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Japoński makowiec z musem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Japoński makowiec z musem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Japoński makowiec z musem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Japoński makowiec z musem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Japoński makowiec z musem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Japoński makowiec z musem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Japoński makowiec z musem jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej