Jak zrobić masę makową do makowca? Co dodać?
Masa makowa jest podstawą wielu pysznych wypieków. Nie wyobrażamy sobie bez niej tradycyjnego makowca! Zastanawiacie się, jak ją przyrządzić, a może chcielibyście coś ulepszyć w swoim przepisie? Dobrze trafiliście! Podpowiadamy, jak zrobić masę makową. Co dodać, by stworzyć pyszne ciasto z aromatycznym farszem? Sprawdźcie sami!
Masa makowa jak zrobić? Nasze porady
Podstawą pysznego makowca jest oczywiście masa makowa. Ten tradycyjny wypiek nie mógłby zostać przyrządzony bez tak ważnego składnika! Masa makowa jest dostępna w każdym supermarkecie. Nietrudno się jednak domyślić, że ten zakup to niezbyt dobry pomysł. Dlaczego? Domową masę makową w krótkim czasie możecie przygotować w swojej kuchni. Domowe wyroby zawsze smakują lepiej i wpływają na finalny smak wypieku. Jak zrobić masę makową do makowca?
- Wsypcie mak do rondelka, zalejcie go gorącym mlekiem, a następnie gotujcie przez 20 – 25 minut.
- Przygotujcie sitko i odcedźcie mak. Kolejnym krokiem będzie mielenie ziarenek, do którego niezbędnym sprzętem jest maszynka do mięsa. Wybierzcie makowe sitko, zmielcie mak i powtórzcie czynność kolejny raz.
- Roztopcie masło na patelni, a następnie dodajcie je do zmielonego maku. Posiekajcie orzechy, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Przesypcie je do masy makowej, a całość polejcie miodem.
- Włóżcie gotową masę makową do lodówki, może spędzić tam maksymalnie 4 dni.
Jak zrobić masę makową z mielonego maku?
Proces przygotowania masy makowej z mielonego maku jest bardzo zbliżony do poprzedniej receptury.
- Przesypcie ziarenka do garnka i zalejcie je gorącym mlekiem. Gotujcie całość na niewielkim ogniu i poczekajcie, aż masa wchłonie mleko.
- Zdejmijcie masę makową z ognia i podobnie jak w poprzedniej recepturze, dodajcie roztopione masło i wybrane dodatki.
- Przełóżcie masę makową do lodówki, nie trzymajcie jej tam dłużej niż 4 dni. Gotowe!
Masa makowa – co dodać?
W całym procesie gotowania i mielenia maku nie można zapomnieć o dodatkach, które również pełnią ważną funkcję. Niezbędne są suszone owoce, w szczególności rodzynki lub morele. Jeżeli jednak jesteście fanami innych smakołyków, to możecie dodać Wasze ulubione produkty. Jak zrobić masę makową do makowca, który będzie smakować każdemu? Nie zapomnijcie o orzechach, najlepiej sprawdzą się włoskie oraz migdały. Wierzch wypieku możecie polać lukrem i posypać skórką z pomarańczy.
Co zrobić, gdy masa makowa jest zbyt sucha? Znamy na to sposób! Koniecznie przygotujcie świeży miód i dodajcie go do maku. Dzięki niemu masa powinna być wilgotna i słodka.
Mak – co z niego zrobić?
Wiecie już, jak zrobić masę makową. Do czego można ją dodać? Przygotowaliśmy znakomite propozycje, które na stałe powinny zagościć w Waszym menu.
Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką to opcja, która skradnie serce każdego łasucha. Do tego przepisu niezbędne będą dodatki, o których wspominaliśmy. Rodzynki i orzechy doskonale pasują do budyniowej pianki. Musicie tego spróbować!
Czy są z nami fani klusek z makiem? To danie przywodzi na myśl zimowe wieczory i wigilijną kolację, jednak możecie przyrządzić je o każdej porze roku. To wyjątkowo słodka propozycja, która doskonale sprawdzi się jako deser lub podwieczorek.
Makowiec z lukrem, kto mu się oprze? Jesteśmy pewni, że ten deser zostanie z Wami na dłużej, bo to słodki duet, który zasmakował już wielu osobom. Spróbujcie tej propozycji!
Do czego wykorzystać masę makową? Jak zrobić z jej udziałem wyjątkowe ciasto? Ten przysmak świetnie sprawdzi się jako dodatek do strucli. Co powiecie na takie połączenie? Strucla z makiem z pewnością Was zachwyci. Smacznego!
Komentarze (0)