Jabłka w cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jabłka w cieście

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

2 sztuki

1.5 szklanki

4 łyżki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

4 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło włóż do żaroodpornego naczynia i zagrzej w mikrofalówce.

Krok 2

Jajka ubij z mlekiem.

Krok 3

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj w misce, połącz z mlekiem i roztrzepanymi jajami.

Krok 4

Następnie dodaj masło i wyrób na gładkie ciasto.

Krok 5

Jabłka posiekaj, wsyp do ciasta, dodaj sok i skórkę z cytryny, po czym wymieszaj. Ciasto przelej do okrągłego żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i zagrzej w mikrofalówce.

Krok 6

Wierzch posyp cukrem z cynamonem. Przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłka w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jabłka w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej