Bezol przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bezol

Autor: Jakub

ratingratingratingratingrating

2

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

300 gramów

1 łyżka

1 łyżka

250 gramów

125 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

1 garść

2 łyżki

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BEZA: - Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. - Białka ubić na sztywno z małą szczyptą soli. - Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. - Piana powinna być gęsta, błyszcząca i sztywna. - Na koniec dodać jedną łyżkę mąki ziemniaczanej oraz łyżkę soku z cytryny i ubijać jeszcze chwilę. - Odrysować na papierze do pieczenia koło o średnicy 26 cm. - Wyłożyć masę na papier (zobacz na zdjęcie, jak to zrobić) - Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 5 min a następnie piec przez 90 min - Bezę zostawić w piekarniku do ostygnięcia (90-120 min)

Bezol - Krok 1

Krok 2

KREM: - Otwórz śmietan-fix i wykonaj instrukcję z opakowania - Do miski wlej zimną śmietankę (wcześniej zmieszaną ze śmietan-fixem), 250g serka mascarpone, łyżkę cukru wanilinowego oraz dwie łyżki cukru. - Wszystko ubij na sztywną masę do czasu, gdy masa powiększy swoją objętość. - Masę daj do lodówki do czasu, gdy beza ostygnie.

Bezol - Krok 2

Krok 3

SOS Z MALIN: - Do rondla wrzuć mrożone maliny (ilość według uznania) i postaw rondel na palniku. - Gdy maliny się rozmrożą dodaj według uznania cukier puder i wymieszaj wszystko - Po chwili zdejmij rondel z palnika i zostaw do ostygnięcia - Gdy sos ostygnie daj go do lodówki do czasu, gdy beza ostygnie.

Bezol - Krok 3

Krok 4

GDY BEZA OSTYGNĘŁA: - W zagłębienie bezy, dodaj krem. - Polej bezę sosem z malin. - Udekoruj bezę owocami (według uznania).

Bezol - Krok 4

Krok 5

BEZA JEST GOTOWA :-)

Bezol - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Jakub

    Jakub , 05.08.2022

    Później zmieniamy temperaturę na 150 C

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub

    Jakub , 28.07.2021

    Bardzo dobra!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezol - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezol - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezol - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezol - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezol - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezol - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezol - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bezol - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej