
Składniki
6 sztuk
300 gramów
1 łyżka
1 łyżka
250 gramów
125 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
1 garść
2 łyżki
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
BEZA: - Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. - Białka ubić na sztywno z małą szczyptą soli. - Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. - Piana powinna być gęsta, błyszcząca i sztywna. - Na koniec dodać jedną łyżkę mąki ziemniaczanej oraz łyżkę soku z cytryny i ubijać jeszcze chwilę. - Odrysować na papierze do pieczenia koło o średnicy 26 cm. - Wyłożyć masę na papier (zobacz na zdjęcie, jak to zrobić) - Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 5 min a następnie piec przez 90 min - Bezę zostawić w piekarniku do ostygnięcia (90-120 min)

Krok 2
KREM: - Otwórz śmietan-fix i wykonaj instrukcję z opakowania - Do miski wlej zimną śmietankę (wcześniej zmieszaną ze śmietan-fixem), 250g serka mascarpone, łyżkę cukru wanilinowego oraz dwie łyżki cukru. - Wszystko ubij na sztywną masę do czasu, gdy masa powiększy swoją objętość. - Masę daj do lodówki do czasu, gdy beza ostygnie.

Krok 3
SOS Z MALIN: - Do rondla wrzuć mrożone maliny (ilość według uznania) i postaw rondel na palniku. - Gdy maliny się rozmrożą dodaj według uznania cukier puder i wymieszaj wszystko - Po chwili zdejmij rondel z palnika i zostaw do ostygnięcia - Gdy sos ostygnie daj go do lodówki do czasu, gdy beza ostygnie.

Krok 4
GDY BEZA OSTYGNĘŁA: - W zagłębienie bezy, dodaj krem. - Polej bezę sosem z malin. - Udekoruj bezę owocami (według uznania).

Krok 5
BEZA JEST GOTOWA :-)

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej