
Składniki
250 gramów
400 gramów
2 łyżki
1 sztuka
200 gramów
3 łyżki
2 sztuki
0.25 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.25 łyżeczki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Opakowanie Spaghetti bolognese wymieszaj z mięsem mielonym. Odłóż 1 łyżkę przyprawy na później. Uformuj małe pulpeciki. Zagotuj wodę na makaron. Gotuj go według instrukcji na opakowaniu.

Krok 2
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i usmaż pulpeciki, aż będą rumiane (ok. 8 min.)

Krok 3
Zdejmij z patelni, na której rozgrzej kolejną łyżkę oliwy. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na oliwie, a następnie dodaj umyty i odsączony z wody szpinak. Chwilę przesmaż. Dopraw pozostawioną łyżką przyprawy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę, oregano, majeranek i pieprz. Chwilę przesmaż.

Krok 4
Na koniec dodaj ugotowany makaron i wymieszaj z połową parmezanu. Wyłóż makaron na talerze. Na wierzchu połóż pulpeciki i posyp resztą sera.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti z pulpetami i szpinakiem
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Jeśli szukasz inspiracji na smaczny, pożywny, a zarazem odpowiedni dla Twojej diety obiad, dodaj spaghetti z pulpetami i szpinakiem do swojego menu. Pulpeciki przyrządzisz, wykorzystując mielone mięso z indyka – ma mniejszą zawartość tłuszczu niż pozostałe rodzaje i dobrze sprawdza się jako składnik wszelkiego rodzaju diet. Uformuj odpowiednie kształty pulpetów, a następnie smaż je na małym ogniu, uważając, żeby nie przypalić mięsa. Zeszklij lekko cebulę (nadaje się zarówno szalotka, jak i czerwona), dodaj szpinak i smaż na oliwie do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem oraz gałką muszkatołową. Makaron ugotuj al dente, według przepisu na opakowaniu, pomieszaj go z niewielką ilością parmezanu. Wyłóż na talerz, ułóż na nim gotowe mięsne pulpeciki i dodaj szpinak. Tak przygotowane pożywne danie serwuj na gorąco, w głębokich talerzach, udekorowane listkami świeżej bazylii. Dodatkowo oprósz resztą startego sera. Zobacz nasz przepis i już dziś przygotuj ten smaczny obiad.


































