Spaghetti z pulpetami i szpinakiem

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

10

169 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

398 osób wydrukowało

Pobierz pdf

535 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 łyżeczki

250 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

400 gramów

200 gramów

0.25 łyżeczki

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opakowanie Spaghetti bolognese wymieszaj z mięsem mielonym. Odłóż 1 łyżkę przyprawy na później. Uformuj małe pulpeciki. Zagotuj wodę na makaron. Gotuj go według instrukcji na opakowaniu.

Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i usmaż pulpeciki, aż będą rumiane (ok. 8 min.)

Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Zdejmij z patelni, na której rozgrzej kolejną łyżkę oliwy. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na oliwie, a następnie dodaj umyty i odsączony z wody szpinak. Chwilę przesmaż. Dopraw pozostawioną łyżką przyprawy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę, oregano, majeranek i pieprz. Chwilę przesmaż.

Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj ugotowany makaron i wymieszaj z połową parmezanu. Wyłóż makaron na talerze. Na wierzchu połóż pulpeciki i posyp resztą sera.

Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z pulpetami i szpinakiemSpaghetti z pulpetami i szpinakiem

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Jeśli szukasz inspiracji na smaczny, pożywny, a zarazem odpowiedni dla Twojej diety obiad, dodaj spaghetti z pulpetami i szpinakiem do swojego menu. Pulpeciki przyrządzisz, wykorzystując mielone mięso z indyka – ma mniejszą zawartość tłuszczu niż pozostałe rodzaje i dobrze sprawdza się jako składnik wszelkiego rodzaju diet. Uformuj odpowiednie kształty pulpetów, a następnie smaż je na małym ogniu, uważając, żeby nie przypalić mięsa. Zeszklij lekko cebulę (nadaje się zarówno szalotka, jak i czerwona), dodaj szpinak i smaż na oliwie do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem oraz gałką muszkatołową. Makaron ugotuj al dente, według przepisu na opakowaniu, pomieszaj go z niewielką ilością parmezanu. Wyłóż na talerz, ułóż na nim gotowe mięsne pulpeciki i dodaj szpinak. Tak przygotowane pożywne danie serwuj na gorąco, w głębokich talerzach, udekorowane listkami świeżej bazylii. Dodatkowo oprósz resztą startego sera. Zobacz nasz przepis i już dziś przygotuj ten smaczny obiad.