Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

6 łyżek

1 sztuka

null

null

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

null szczypt

1 łyżeczka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki umyj i odsącz. Do 3 łyżek oliwy dodaj posiekany czosnek, pokrojoną drobno jedną limonkę razem z sokiem, paprykę w proszku, pieprz i sól.

Krok 2

Wszystko wymieszaj i umieść w tej marynacie krewetki na minimum 30 minut.

Krok 3

Umyj sałatę, rozłóż ją na talerzyki, na niej ułóż pokrojonego pomidora i paprykę.

Krok 4

Przygotuj dressing do sałaty. Do 3 łyżek oliwy dodaj sok wyciśnięty z drugiej limonki, łyżeczkę musztardy oraz sól.

Krok 5

Krewetki wraz z marynatą wrzuć na patelnię, dodaj pokrojoną w plasterki cukinię i smaż przez 8 minut. Krewetki i cukinię ułóż na warzywach i polej dressingiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
15 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej