Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią
średnie
1 osoba zapisała

Składniki
0.5 sztuki
6 łyżek
1 sztuka
null
null
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
null szczypt
1 łyżeczka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki umyj i odsącz. Do 3 łyżek oliwy dodaj posiekany czosnek, pokrojoną drobno jedną limonkę razem z sokiem, paprykę w proszku, pieprz i sól.
Krok 2
Wszystko wymieszaj i umieść w tej marynacie krewetki na minimum 30 minut.
Krok 3
Umyj sałatę, rozłóż ją na talerzyki, na niej ułóż pokrojonego pomidora i paprykę.
Krok 4
Przygotuj dressing do sałaty. Do 3 łyżek oliwy dodaj sok wyciśnięty z drugiej limonki, łyżeczkę musztardy oraz sól.
Krok 5
Krewetki wraz z marynatą wrzuć na patelnię, dodaj pokrojoną w plasterki cukinię i smaż przez 8 minut. Krewetki i cukinię ułóż na warzywach i polej dressingiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej