Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

6 łyżek

1 sztuka

null

null

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

null szczypt

1 łyżeczka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki umyj i odsącz. Do 3 łyżek oliwy dodaj posiekany czosnek, pokrojoną drobno jedną limonkę razem z sokiem, paprykę w proszku, pieprz i sól.

Krok 2

Wszystko wymieszaj i umieść w tej marynacie krewetki na minimum 30 minut.

Krok 3

Umyj sałatę, rozłóż ją na talerzyki, na niej ułóż pokrojonego pomidora i paprykę.

Krok 4

Przygotuj dressing do sałaty. Do 3 łyżek oliwy dodaj sok wyciśnięty z drugiej limonki, łyżeczkę musztardy oraz sól.

Krok 5

Krewetki wraz z marynatą wrzuć na patelnię, dodaj pokrojoną w plasterki cukinię i smaż przez 8 minut. Krewetki i cukinię ułóż na warzywach i polej dressingiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej