Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

6 łyżek

1 sztuka

null

null

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

null szczypt

1 łyżeczka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki umyj i odsącz. Do 3 łyżek oliwy dodaj posiekany czosnek, pokrojoną drobno jedną limonkę razem z sokiem, paprykę w proszku, pieprz i sól.

Krok 2

Wszystko wymieszaj i umieść w tej marynacie krewetki na minimum 30 minut.

Krok 3

Umyj sałatę, rozłóż ją na talerzyki, na niej ułóż pokrojonego pomidora i paprykę.

Krok 4

Przygotuj dressing do sałaty. Do 3 łyżek oliwy dodaj sok wyciśnięty z drugiej limonki, łyżeczkę musztardy oraz sól.

Krok 5

Krewetki wraz z marynatą wrzuć na patelnię, dodaj pokrojoną w plasterki cukinię i smaż przez 8 minut. Krewetki i cukinię ułóż na warzywach i polej dressingiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej