Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią
średnie
1 osoba zapisała
Składniki
0.5 sztuki
6 łyżek
1 sztuka
null
null
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
null szczypt
1 łyżeczka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki umyj i odsącz. Do 3 łyżek oliwy dodaj posiekany czosnek, pokrojoną drobno jedną limonkę razem z sokiem, paprykę w proszku, pieprz i sól.
Krok 2
Wszystko wymieszaj i umieść w tej marynacie krewetki na minimum 30 minut.
Krok 3
Umyj sałatę, rozłóż ją na talerzyki, na niej ułóż pokrojonego pomidora i paprykę.
Krok 4
Przygotuj dressing do sałaty. Do 3 łyżek oliwy dodaj sok wyciśnięty z drugiej limonki, łyżeczkę musztardy oraz sól.
Krok 5
Krewetki wraz z marynatą wrzuć na patelnię, dodaj pokrojoną w plasterki cukinię i smaż przez 8 minut. Krewetki i cukinię ułóż na warzywach i polej dressingiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej