Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

6 łyżek

1 sztuka

null

null

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

null szczypt

1 łyżeczka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki umyj i odsącz. Do 3 łyżek oliwy dodaj posiekany czosnek, pokrojoną drobno jedną limonkę razem z sokiem, paprykę w proszku, pieprz i sól.

Krok 2

Wszystko wymieszaj i umieść w tej marynacie krewetki na minimum 30 minut.

Krok 3

Umyj sałatę, rozłóż ją na talerzyki, na niej ułóż pokrojonego pomidora i paprykę.

Krok 4

Przygotuj dressing do sałaty. Do 3 łyżek oliwy dodaj sok wyciśnięty z drugiej limonki, łyżeczkę musztardy oraz sól.

Krok 5

Krewetki wraz z marynatą wrzuć na patelnię, dodaj pokrojoną w plasterki cukinię i smaż przez 8 minut. Krewetki i cukinię ułóż na warzywach i polej dressingiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej