Krewetki limonkowo-czosnkowe z roszponką i cukinią
średnie
1 osoba zapisała

Składniki
0.5 sztuki
6 łyżek
1 sztuka
null
null
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
null szczypt
1 łyżeczka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki umyj i odsącz. Do 3 łyżek oliwy dodaj posiekany czosnek, pokrojoną drobno jedną limonkę razem z sokiem, paprykę w proszku, pieprz i sól.
Krok 2
Wszystko wymieszaj i umieść w tej marynacie krewetki na minimum 30 minut.
Krok 3
Umyj sałatę, rozłóż ją na talerzyki, na niej ułóż pokrojonego pomidora i paprykę.
Krok 4
Przygotuj dressing do sałaty. Do 3 łyżek oliwy dodaj sok wyciśnięty z drugiej limonki, łyżeczkę musztardy oraz sól.
Krok 5
Krewetki wraz z marynatą wrzuć na patelnię, dodaj pokrojoną w plasterki cukinię i smaż przez 8 minut. Krewetki i cukinię ułóż na warzywach i polej dressingiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej