
Składniki
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnuszka wlać sok z cytryny, wodę, dodać cukier i pokrojone na plasterki banany. Wszystko razem gotować kilka minut, po czym odsączyć i rozgnieść.Syrop zostawić. Żelatynę namoczyć w wodzie, rozpuścić w syropie i zmieszać z rozgniecionymi bananami. Żółtka połączyć z cukrem i również połączyć z rozgniecionymi bananami. Białka ubić na sztywna piane dodając szczyptę soli. Do masy bananowej dodać śmietanę i delikatnie mieszając dodawać powoli piane z białek. Przygotować okrągłą blaszkę, ułożyć na jej dnie herbatniki. Czekoladę podgrzać i polać nią herbatniki. Gdy czekolada skrzepnieje położyć na nią masę bananowa i wstawić do lodówki na 23 godziny.Przed podaniem podgrzać dżem owocowy i posmarować nim wierzch ciasta.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























