Wyśmienity ryż z krewetkami i curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wyśmienity ryż z krewetkami i curry

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

150 mililitrów

3 sztuki

null

1 pęczek

350 mililitrów

250 gramów

1 sztuka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę i czosnek posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj ryż, po czekaj do momenty gdy stanie się przezroczysty.

Krok 2

Następnie podlej winem i poczekaj by ryż wsiąknął płyn, po czym podlej bulionem Knorr, dodaj pokrojone w kostkę jabłko.

Krok 3

Duś do czasu gdy wywar wyparuje, a ryż będzie miękki, wymieszaj z umytymi owocami morza i gotuj jeszcze przez kilka minut.

Krok 4

Gdy wszystkie składniki potrawy będą miękkie, dopraw do smaku, rozłóż wyśmienity ryż z krewetkami na talerze i udekoruj posiekaną natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wyśmienity ryż z krewetkami i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wyśmienity ryż z krewetkami i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wyśmienity ryż z krewetkami i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wyśmienity ryż z krewetkami i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wyśmienity ryż z krewetkami i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wyśmienity ryż z krewetkami i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wyśmienity ryż z krewetkami i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wyśmienity ryż z krewetkami i curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej