Wyśmienity ryż z krewetkami i curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wyśmienity ryż z krewetkami i curry

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

150 mililitrów

3 sztuki

null

1 pęczek

350 mililitrów

250 gramów

1 sztuka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę i czosnek posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj ryż, po czekaj do momenty gdy stanie się przezroczysty.

Krok 2

Następnie podlej winem i poczekaj by ryż wsiąknął płyn, po czym podlej bulionem Knorr, dodaj pokrojone w kostkę jabłko.

Krok 3

Duś do czasu gdy wywar wyparuje, a ryż będzie miękki, wymieszaj z umytymi owocami morza i gotuj jeszcze przez kilka minut.

Krok 4

Gdy wszystkie składniki potrawy będą miękkie, dopraw do smaku, rozłóż wyśmienity ryż z krewetkami na talerze i udekoruj posiekaną natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wyśmienity ryż z krewetkami i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wyśmienity ryż z krewetkami i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wyśmienity ryż z krewetkami i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wyśmienity ryż z krewetkami i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wyśmienity ryż z krewetkami i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wyśmienity ryż z krewetkami i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wyśmienity ryż z krewetkami i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wyśmienity ryż z krewetkami i curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Frytki z marchewki
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej