Wyśmienity ryż z krewetkami i curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wyśmienity ryż z krewetkami i curry

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

150 mililitrów

3 sztuki

null

1 pęczek

350 mililitrów

250 gramów

1 sztuka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę i czosnek posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj ryż, po czekaj do momenty gdy stanie się przezroczysty.

Krok 2

Następnie podlej winem i poczekaj by ryż wsiąknął płyn, po czym podlej bulionem Knorr, dodaj pokrojone w kostkę jabłko.

Krok 3

Duś do czasu gdy wywar wyparuje, a ryż będzie miękki, wymieszaj z umytymi owocami morza i gotuj jeszcze przez kilka minut.

Krok 4

Gdy wszystkie składniki potrawy będą miękkie, dopraw do smaku, rozłóż wyśmienity ryż z krewetkami na talerze i udekoruj posiekaną natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wyśmienity ryż z krewetkami i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wyśmienity ryż z krewetkami i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wyśmienity ryż z krewetkami i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wyśmienity ryż z krewetkami i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wyśmienity ryż z krewetkami i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wyśmienity ryż z krewetkami i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wyśmienity ryż z krewetkami i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wyśmienity ryż z krewetkami i curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej