Paella z krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paella z krewetkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

null

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

null szczypt

4 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut, a następnie odcedź.

Krok 2

W tym czasie rozmroź groszek, cebulę i chili posiekaj, a pomidora pokrój na kostkę. Krewetki obierz ze skorupek i usuń czarną żyłkę.

Krok 3

Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i krewetki i smaż przez 5 minut.

Krok 4

Teraz dodaj chili, sól oraz sok z cytryny. Wymieszaj i dorzuć ryż, groszek, pomidory oraz szafran.

Krok 5

Znowu przypraw i podgrzewaj przez chwilę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paella z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paella z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paella z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paella z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paella z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paella z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paella z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paella z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej