
Składniki
1 sztuka
3 łyżki
2 sztuki
null
1 sztuka
200 gramów
2 łyżki
null szczypt
4 sztuki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut, a następnie odcedź.
Krok 2
W tym czasie rozmroź groszek, cebulę i chili posiekaj, a pomidora pokrój na kostkę. Krewetki obierz ze skorupek i usuń czarną żyłkę.
Krok 3
Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i krewetki i smaż przez 5 minut.
Krok 4
Teraz dodaj chili, sól oraz sok z cytryny. Wymieszaj i dorzuć ryż, groszek, pomidory oraz szafran.
Krok 5
Znowu przypraw i podgrzewaj przez chwilę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























