Kociołek z ogniska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kociołek z ogniska

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

6

15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

299 osób wydrukowało

Pobierz pdf

208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

0.5 kilograma

1 sztuka

200 gramów

300 gramów

300 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Możesz wybrać tylko te składniki, które lubisz. Konieczna jest kapusta, marchew, ziemniaki i boczek. Kociołek lub naczynie żaroodporne posmaruj margaryną i wyłóż liśćmi kapusty.

Krok 2

Układaj warstwami: plasterki ziemniaków, plasterki marchewki, szatkowaną kapustę, boczek pokrojony w paseczki, pokruszona kostka cebulowa i czosnkowa, plasterki pieczarek, paseczki papryki i od początku: ziemniaki, marchew… Podczas układania przesypuj warstwy pieprzem i papryką.

Krok 3

Ponieważ boczek jest słony, sól można pominąć lub dać jej tylko odrobinę. Na wierzchu ułóż liście kapusty i naczynie przykryj pokrywką. Kociołek zawieś nad ogniskiem tak, by płomienie go nie dotykały. Jeżeli nie masz jak zawiesić, ułóż go w gorącym, ledwo tlącym się żarze.

Krok 4

Jeżeli pieczesz w domu, włóż naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piecz przez godzinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kociołek z ogniska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kociołek z ogniska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kociołek z ogniska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kociołek z ogniska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kociołek z ogniska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kociołek z ogniska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kociołek z ogniska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kociołek z ogniska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kociołek z ogniskaKociołek z ogniska

Kociołek z ogniska to mieszanka mięs i warzyw, którą piecze się na ogniu w żeliwnym naczyniu. W niektórych regionach zwany też pieczonym, prażonym czy prażonkami, będzie doskonałą alternatywą dla potraw z grilla. Przyrządza się go łatwo, jednak należy nieco poczekać na efekt końcowy. Podstawą kociołka są: ziemniaki, kapusta, marchew i wędzony boczek, ale możesz dodać do niego także inne składniki. Doskonale sprawdzą się pieczarki, cebula, papryka, kiełbasa czy por. Żeby danie nie przywierało do ścianek naczynia, posmaruj je tłuszczem i wyłóż liśćmi kapusty, a potem układaj kolejno warstwy wszystkich składników, posypując je przyprawami. Wierzch naczynia żeliwnego przykryj liśćmi kapusty i piecz nad ogniem, tak by płomienie go nie dotykały. Potrawę możesz przygotować także w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym. Kociołek z ogniska to proste, ale idealnie zgrane połączenie smaków różnorodnych warzyw oraz aromatycznej wędzonki. Pamiętaj o naszym przepisie, planując najbliższe spotkanie przy ognisku!