
Składniki
0.5 sztuki
0.5 kilograma
1 sztuka
200 gramów
300 gramów
300 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Możesz wybrać tylko te składniki, które lubisz. Konieczna jest kapusta, marchew, ziemniaki i boczek. Kociołek lub naczynie żaroodporne posmaruj margaryną i wyłóż liśćmi kapusty.
Krok 2
Układaj warstwami: plasterki ziemniaków, plasterki marchewki, szatkowaną kapustę, boczek pokrojony w paseczki, pokruszona kostka cebulowa i czosnkowa, plasterki pieczarek, paseczki papryki i od początku: ziemniaki, marchew… Podczas układania przesypuj warstwy pieprzem i papryką.
Krok 3
Ponieważ boczek jest słony, sól można pominąć lub dać jej tylko odrobinę. Na wierzchu ułóż liście kapusty i naczynie przykryj pokrywką. Kociołek zawieś nad ogniskiem tak, by płomienie go nie dotykały. Jeżeli nie masz jak zawiesić, ułóż go w gorącym, ledwo tlącym się żarze.
Krok 4
Jeżeli pieczesz w domu, włóż naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piecz przez godzinę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kociołek z ogniska
Kociołek z ogniska to mieszanka mięs i warzyw, którą piecze się na ogniu w żeliwnym naczyniu. W niektórych regionach zwany też pieczonym, prażonym czy prażonkami, będzie doskonałą alternatywą dla potraw z grilla. Przyrządza się go łatwo, jednak należy nieco poczekać na efekt końcowy. Podstawą kociołka są: ziemniaki, kapusta, marchew i wędzony boczek, ale możesz dodać do niego także inne składniki. Doskonale sprawdzą się pieczarki, cebula, papryka, kiełbasa czy por. Żeby danie nie przywierało do ścianek naczynia, posmaruj je tłuszczem i wyłóż liśćmi kapusty, a potem układaj kolejno warstwy wszystkich składników, posypując je przyprawami. Wierzch naczynia żeliwnego przykryj liśćmi kapusty i piecz nad ogniem, tak by płomienie go nie dotykały. Potrawę możesz przygotować także w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym. Kociołek z ogniska to proste, ale idealnie zgrane połączenie smaków różnorodnych warzyw oraz aromatycznej wędzonki. Pamiętaj o naszym przepisie, planując najbliższe spotkanie przy ognisku!