
Składniki
0.5 sztuki
0.5 kilograma
1 sztuka
200 gramów
300 gramów
300 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Możesz wybrać tylko te składniki, które lubisz. Konieczna jest kapusta, marchew, ziemniaki i boczek. Kociołek lub naczynie żaroodporne posmaruj margaryną i wyłóż liśćmi kapusty.
Krok 2
Układaj warstwami: plasterki ziemniaków, plasterki marchewki, szatkowaną kapustę, boczek pokrojony w paseczki, pokruszona kostka cebulowa i czosnkowa, plasterki pieczarek, paseczki papryki i od początku: ziemniaki, marchew… Podczas układania przesypuj warstwy pieprzem i papryką.
Krok 3
Ponieważ boczek jest słony, sól można pominąć lub dać jej tylko odrobinę. Na wierzchu ułóż liście kapusty i naczynie przykryj pokrywką. Kociołek zawieś nad ogniskiem tak, by płomienie go nie dotykały. Jeżeli nie masz jak zawiesić, ułóż go w gorącym, ledwo tlącym się żarze.
Krok 4
Jeżeli pieczesz w domu, włóż naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piecz przez godzinę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kociołek z ogniska
Kociołek z ogniska to mieszanka mięs i warzyw, którą piecze się na ogniu w żeliwnym naczyniu. W niektórych regionach zwany też pieczonym, prażonym czy prażonkami, będzie doskonałą alternatywą dla potraw z grilla. Przyrządza się go łatwo, jednak należy nieco poczekać na efekt końcowy. Podstawą kociołka są: ziemniaki, kapusta, marchew i wędzony boczek, ale możesz dodać do niego także inne składniki. Doskonale sprawdzą się pieczarki, cebula, papryka, kiełbasa czy por. Żeby danie nie przywierało do ścianek naczynia, posmaruj je tłuszczem i wyłóż liśćmi kapusty, a potem układaj kolejno warstwy wszystkich składników, posypując je przyprawami. Wierzch naczynia żeliwnego przykryj liśćmi kapusty i piecz nad ogniem, tak by płomienie go nie dotykały. Potrawę możesz przygotować także w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym. Kociołek z ogniska to proste, ale idealnie zgrane połączenie smaków różnorodnych warzyw oraz aromatycznej wędzonki. Pamiętaj o naszym przepisie, planując najbliższe spotkanie przy ognisku!