Kociołek z ogniska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kociołek z ogniska

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

6

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

359 osób wydrukowało

Pobierz pdf

259 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

0.5 kilograma

1 sztuka

200 gramów

300 gramów

300 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Możesz wybrać tylko te składniki, które lubisz. Konieczna jest kapusta, marchew, ziemniaki i boczek. Kociołek lub naczynie żaroodporne posmaruj margaryną i wyłóż liśćmi kapusty.

Krok 2

Układaj warstwami: plasterki ziemniaków, plasterki marchewki, szatkowaną kapustę, boczek pokrojony w paseczki, pokruszona kostka cebulowa i czosnkowa, plasterki pieczarek, paseczki papryki i od początku: ziemniaki, marchew… Podczas układania przesypuj warstwy pieprzem i papryką.

Krok 3

Ponieważ boczek jest słony, sól można pominąć lub dać jej tylko odrobinę. Na wierzchu ułóż liście kapusty i naczynie przykryj pokrywką. Kociołek zawieś nad ogniskiem tak, by płomienie go nie dotykały. Jeżeli nie masz jak zawiesić, ułóż go w gorącym, ledwo tlącym się żarze.

Krok 4

Jeżeli pieczesz w domu, włóż naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piecz przez godzinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kociołek z ogniska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kociołek z ogniska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kociołek z ogniska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kociołek z ogniska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kociołek z ogniska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kociołek z ogniska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kociołek z ogniska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kociołek z ogniska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kociołek z ogniskaKociołek z ogniska

Kociołek z ogniska to mieszanka mięs i warzyw, którą piecze się na ogniu w żeliwnym naczyniu. W niektórych regionach zwany też pieczonym, prażonym czy prażonkami, będzie doskonałą alternatywą dla potraw z grilla. Przyrządza się go łatwo, jednak należy nieco poczekać na efekt końcowy. Podstawą kociołka są: ziemniaki, kapusta, marchew i wędzony boczek, ale możesz dodać do niego także inne składniki. Doskonale sprawdzą się pieczarki, cebula, papryka, kiełbasa czy por. Żeby danie nie przywierało do ścianek naczynia, posmaruj je tłuszczem i wyłóż liśćmi kapusty, a potem układaj kolejno warstwy wszystkich składników, posypując je przyprawami. Wierzch naczynia żeliwnego przykryj liśćmi kapusty i piecz nad ogniem, tak by płomienie go nie dotykały. Potrawę możesz przygotować także w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym. Kociołek z ogniska to proste, ale idealnie zgrane połączenie smaków różnorodnych warzyw oraz aromatycznej wędzonki. Pamiętaj o naszym przepisie, planując najbliższe spotkanie przy ognisku!