
Składniki
750 gramów
300 gramów
2 pęczki
1 opakowanie
2 sztuki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i wyrównaj tak, aby powstał ładny i równy kawałek.
Krok 2
Do miksera przełóż odcedzone oliwki, listki z całej natki pietruszki oraz mięty i startą skórkę z limonki. Dodaj przyprawę Knorr i całość zmiksuj. Powinna powstać zielona posypka.
Krok 3
Mięso dokładnie obsmaż na oleju i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15-20 minut.
Krok 4
Po upieczeniu odstaw mięso na 10 minut. Posypkę rozsyp płasko na szerokim talerzu.
Krok 5
Upieczone mięso przełóż na talerz z zieloną posypką i obtocz dokładnie na całej powierzchni. Następnie delikatnie pokrój na grubsze plastry. Podawaj z kaszą kuskus.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwica otoczona oliwkami
Polędwica to wyjątkowo smaczne i delikatne mięso, które wymaga odpowiedniej oprawy. Przepis na polędwicę otoczoną oliwkami na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią sobie oryginalne połączenie smaków. Oliwki, będące bazą posypki do mięsa, doskonale łączą się z kwaśną limonką i aromatycznymi ziołami. Dla jeszcze lepszego efektu dodaj do posypki bazylię lub majeranek. Polędwicę piecz w naczyniu żaroodpornym, możesz też włożyć ją do rękawa do pieczenia – będzie wtedy bardziej soczysta i aromatyczna. Upieczone mięso obtoczone w oliwkowo-ziołowej posypce smakuje wprost doskonale. Delikatny smak polędwicy współgra ze świeżymi dodatkami. Mięso serwuj krojone w plastry – z kuskusem, ryżem lub kaszą gryczaną. Smacznym dodatkiem będą też warzywa ugotowane na parze lub domowa sałatka z pomidorów (koniecznie posyp je świeżą bazylią). Polędwicę otoczoną oliwkami z powodzeniem możesz zaserwować podczas przyjęcia lub rodzinnego obiadu. Pobierz listę składników i ciesz się wyśmienitym smakiem tego mięsa.