Polędwica otoczona oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica otoczona oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

58 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

300 gramów

2 pęczki

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i wyrównaj tak, aby powstał ładny i równy kawałek.

Krok 2

Do miksera przełóż odcedzone oliwki, listki z całej natki pietruszki oraz mięty i startą skórkę z limonki. Dodaj przyprawę Knorr i całość zmiksuj. Powinna powstać zielona posypka.

Krok 3

Mięso dokładnie obsmaż na oleju i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15-20 minut.

Krok 4

Po upieczeniu odstaw mięso na 10 minut. Posypkę rozsyp płasko na szerokim talerzu.

Krok 5

Upieczone mięso przełóż na talerz z zieloną posypką i obtocz dokładnie na całej powierzchni. Następnie delikatnie pokrój na grubsze plastry. Podawaj z kaszą kuskus.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica otoczona oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica otoczona oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica otoczona oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica otoczona oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica otoczona oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica otoczona oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica otoczona oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica otoczona oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwica otoczona oliwkami Polędwica otoczona oliwkami

Polędwica to wyjątkowo smaczne i delikatne mięso, które wymaga odpowiedniej oprawy. Przepis na polędwicę otoczoną oliwkami na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią sobie oryginalne połączenie smaków. Oliwki, będące bazą posypki do mięsa, doskonale łączą się z kwaśną limonką i aromatycznymi ziołami. Dla jeszcze lepszego efektu dodaj do posypki bazylię lub majeranek. Polędwicę piecz w naczyniu żaroodpornym, możesz też włożyć ją do rękawa do pieczenia – będzie wtedy bardziej soczysta i aromatyczna. Upieczone mięso obtoczone w oliwkowo-ziołowej posypce smakuje wprost doskonale. Delikatny smak polędwicy współgra ze świeżymi dodatkami. Mięso serwuj krojone w plastry – z kuskusem, ryżem lub kaszą gryczaną. Smacznym dodatkiem będą też warzywa ugotowane na parze lub domowa sałatka z pomidorów (koniecznie posyp je świeżą bazylią). Polędwicę otoczoną oliwkami z powodzeniem możesz zaserwować podczas przyjęcia lub rodzinnego obiadu. Pobierz listę składników i ciesz się wyśmienitym smakiem tego mięsa.