Polędwica otoczona oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica otoczona oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

59 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

300 gramów

2 pęczki

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i wyrównaj tak, aby powstał ładny i równy kawałek.

Krok 2

Do miksera przełóż odcedzone oliwki, listki z całej natki pietruszki oraz mięty i startą skórkę z limonki. Dodaj przyprawę Knorr i całość zmiksuj. Powinna powstać zielona posypka.

Krok 3

Mięso dokładnie obsmaż na oleju i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15-20 minut.

Krok 4

Po upieczeniu odstaw mięso na 10 minut. Posypkę rozsyp płasko na szerokim talerzu.

Krok 5

Upieczone mięso przełóż na talerz z zieloną posypką i obtocz dokładnie na całej powierzchni. Następnie delikatnie pokrój na grubsze plastry. Podawaj z kaszą kuskus.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica otoczona oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica otoczona oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica otoczona oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica otoczona oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica otoczona oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica otoczona oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica otoczona oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica otoczona oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwica otoczona oliwkami Polędwica otoczona oliwkami

Polędwica to wyjątkowo smaczne i delikatne mięso, które wymaga odpowiedniej oprawy. Przepis na polędwicę otoczoną oliwkami na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią sobie oryginalne połączenie smaków. Oliwki, będące bazą posypki do mięsa, doskonale łączą się z kwaśną limonką i aromatycznymi ziołami. Dla jeszcze lepszego efektu dodaj do posypki bazylię lub majeranek. Polędwicę piecz w naczyniu żaroodpornym, możesz też włożyć ją do rękawa do pieczenia – będzie wtedy bardziej soczysta i aromatyczna. Upieczone mięso obtoczone w oliwkowo-ziołowej posypce smakuje wprost doskonale. Delikatny smak polędwicy współgra ze świeżymi dodatkami. Mięso serwuj krojone w plastry – z kuskusem, ryżem lub kaszą gryczaną. Smacznym dodatkiem będą też warzywa ugotowane na parze lub domowa sałatka z pomidorów (koniecznie posyp je świeżą bazylią). Polędwicę otoczoną oliwkami z powodzeniem możesz zaserwować podczas przyjęcia lub rodzinnego obiadu. Pobierz listę składników i ciesz się wyśmienitym smakiem tego mięsa.