Polędwica otoczona oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica otoczona oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
59 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

300 gramów

2 pęczki

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i wyrównaj tak, aby powstał ładny i równy kawałek.

Krok 2

Do miksera przełóż odcedzone oliwki, listki z całej natki pietruszki oraz mięty i startą skórkę z limonki. Dodaj przyprawę Knorr i całość zmiksuj. Powinna powstać zielona posypka.

Krok 3

Mięso dokładnie obsmaż na oleju i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15-20 minut.

Krok 4

Po upieczeniu odstaw mięso na 10 minut. Posypkę rozsyp płasko na szerokim talerzu.

Krok 5

Upieczone mięso przełóż na talerz z zieloną posypką i obtocz dokładnie na całej powierzchni. Następnie delikatnie pokrój na grubsze plastry. Podawaj z kaszą kuskus.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica otoczona oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica otoczona oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica otoczona oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica otoczona oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica otoczona oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica otoczona oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica otoczona oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica otoczona oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
kuleczki ryżowe
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwica otoczona oliwkami Polędwica otoczona oliwkami

Polędwica to wyjątkowo smaczne i delikatne mięso, które wymaga odpowiedniej oprawy. Przepis na polędwicę otoczoną oliwkami na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią sobie oryginalne połączenie smaków. Oliwki, będące bazą posypki do mięsa, doskonale łączą się z kwaśną limonką i aromatycznymi ziołami. Dla jeszcze lepszego efektu dodaj do posypki bazylię lub majeranek. Polędwicę piecz w naczyniu żaroodpornym, możesz też włożyć ją do rękawa do pieczenia – będzie wtedy bardziej soczysta i aromatyczna. Upieczone mięso obtoczone w oliwkowo-ziołowej posypce smakuje wprost doskonale. Delikatny smak polędwicy współgra ze świeżymi dodatkami. Mięso serwuj krojone w plastry – z kuskusem, ryżem lub kaszą gryczaną. Smacznym dodatkiem będą też warzywa ugotowane na parze lub domowa sałatka z pomidorów (koniecznie posyp je świeżą bazylią). Polędwicę otoczoną oliwkami z powodzeniem możesz zaserwować podczas przyjęcia lub rodzinnego obiadu. Pobierz listę składników i ciesz się wyśmienitym smakiem tego mięsa.