Pstrąg w liściach kapusty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pstrąg w liściach kapusty

Autor: inaphotography

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

5 dekagramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

4 sztuki

4 sztuki

4 szczypty

3 szczypty

3 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Główkę kapusty włóż na 8 minut do osolonego wrzątku. Wyjmij, przestudź. Następnie zdejmij z niej 8 największych liści (zetnij najgrubsze nerwy) i posmaruj odrobiną masła.

Krok 2

Sparz limonki i obierz ze skórki. Z miąższu wyciśnij sok i skrop ryby z zewnątrz i od środka. Oprósz solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym. Odłóż na kilka minut, w tym czasie cebulę i pomidory pokrój w grube plastry.

Krok 3

Do środka każdego pstrąga włóż po kilka plasterków pomidora i cebuli, po małej gałązce rozmarynu i kawałku skórki z limonki. Czosnek pokrój w plastry i również umieść w środku ryby. Następnie pstrągi obtocz w posiekanych ziołach. Tak przygotowane przykryj i wstaw na ok. 20 minut do lodówki.

Krok 4

Każdą z ryb połóż na 2 liściach kapusty. Ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykryj kawałkami masła, podlej 3 łyżkami wody i piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni. Podawaj z ziemniakami.

inaphotography

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg w liściach kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg w liściach kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg w liściach kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg w liściach kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg w liściach kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg w liściach kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg w liściach kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg w liściach kapusty - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej