
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
5 dekagramów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
4 sztuki
4 sztuki
4 szczypty
3 szczypty
3 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Główkę kapusty włóż na 8 minut do osolonego wrzątku. Wyjmij, przestudź. Następnie zdejmij z niej 8 największych liści (zetnij najgrubsze nerwy) i posmaruj odrobiną masła.
Krok 2
Sparz limonki i obierz ze skórki. Z miąższu wyciśnij sok i skrop ryby z zewnątrz i od środka. Oprósz solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym. Odłóż na kilka minut, w tym czasie cebulę i pomidory pokrój w grube plastry.
Krok 3
Do środka każdego pstrąga włóż po kilka plasterków pomidora i cebuli, po małej gałązce rozmarynu i kawałku skórki z limonki. Czosnek pokrój w plastry i również umieść w środku ryby. Następnie pstrągi obtocz w posiekanych ziołach. Tak przygotowane przykryj i wstaw na ok. 20 minut do lodówki.
Krok 4
Każdą z ryb połóż na 2 liściach kapusty. Ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykryj kawałkami masła, podlej 3 łyżkami wody i piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni. Podawaj z ziemniakami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej