Faworki domowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faworki domowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

0.25 szklanki

1 szczypta

25 dekagramów

2 dekagramy

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

25 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekaj na stolnicy z masłem. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wyrób na jednolitą masę.

Krok 2

Energicznie wałkiem bij w ciasto przez około 15 minut, składając je na pół do czasu, gdy zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Gotowe ciasto odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Krok 3

Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Wykrój paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm.

Krok 4

W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec ciasta.

Krok 5

Faworki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoto.

Krok 6

Faworki wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faworki domowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faworki domowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faworki domowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faworki domowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faworki domowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faworki domowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faworki domowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faworki domowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej