PRZEPISY.PL

Faworki domowe

Autor: pasibrzuch
  • 90
  • 6
  • Średnie
  • 0
3
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • olej3 łyżki
  • gęsta śmietana0.25 szklanki
  • sól1 szczypta
  • mąka25 dkg
  • masło2 dkg
  • żółtko3 szt
  • cukier waniliowy2 łyżki
  • cukier puder2 łyżki
  • spirytus 25 ml
    • Krok 1

      Mąkę posiekaj na stolnicy z masłem. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wyrób na jednolitą masę.
    • Krok 2

      Energicznie wałkiem bij w ciasto przez około 15 minut, składając je na pół do czasu, gdy zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Gotowe ciasto odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
    • Krok 3

      Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Wykrój paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm.
    • Krok 4

      W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec ciasta.
    • Krok 5

      Faworki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoto.
    • Krok 6

      Faworki wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    1
    osoba dodała do Mniamlisty
    30''
    4
    Łatwe
    41
    osób dodało do Mniamlisty
    15''
    4
    Łatwe
    23
    osoby dodały do Mniamlisty
    90''
    1
    Średnie
    4
    osoby dodały do Mniamlisty
    30''
    4
    Łatwe