Faworki domowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faworki domowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

0.25 szklanki

1 szczypta

25 dekagramów

2 dekagramy

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

25 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekaj na stolnicy z masłem. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wyrób na jednolitą masę.

Krok 2

Energicznie wałkiem bij w ciasto przez około 15 minut, składając je na pół do czasu, gdy zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Gotowe ciasto odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Krok 3

Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Wykrój paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm.

Krok 4

W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec ciasta.

Krok 5

Faworki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoto.

Krok 6

Faworki wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faworki domowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faworki domowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faworki domowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faworki domowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faworki domowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faworki domowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faworki domowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faworki domowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Babka z jabłkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej