Faworki domowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faworki domowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

0.25 szklanki

1 szczypta

25 dekagramów

2 dekagramy

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

25 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekaj na stolnicy z masłem. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wyrób na jednolitą masę.

Krok 2

Energicznie wałkiem bij w ciasto przez około 15 minut, składając je na pół do czasu, gdy zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Gotowe ciasto odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Krok 3

Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Wykrój paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm.

Krok 4

W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec ciasta.

Krok 5

Faworki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoto.

Krok 6

Faworki wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faworki domowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faworki domowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faworki domowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faworki domowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faworki domowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faworki domowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faworki domowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faworki domowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Bruschetta
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej