
Składniki
1 gram
2 szklanki
1 szklanka
1 gram
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek ciasto francuskie rozmrozić i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować tak aby mieściła się w blasze, potem wstawić do nagrzanego piekarnika (od 200 do 220 stopni Celcjusza). Ciasto wyjąć z piekarnika po uzyskaniu złocistego koloru. Budyń najlepiej o smaku śmietankowym, waniliowym lub migdałowym, przygotować według przepisu (poczekać aż ostygnie). Następnie budyń ubić na krem i dodać jedną łyżeczkę tłuszczu. Potem schłodzić śmietanę i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder z cukrem waniliowym (cukier puder i cukier waniliowy powinny być razem zmieszane przed dodaniem do piany). Na koniec krem budyniowy rozsmarować na jednej warstwie ciasta, potem przykryć bitą śmietaną i drugą warstwą ciasta. Do smaku posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier (najlepiej przez sitko).
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej




























