Żeberka marynowane w coca-coli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka w coli

Autor: laleczka20

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

27 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

50 gramów

5 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka myjemy , kroimy w paski nieduże. Robimy marynatę colę oraz keczup łączymy razem i mieszamy dodajemy marynatę żeberka w coli i mieszamy

Krok 2

Przygotowujemy naczynie żaroodporne okrągłe. Żeberka obtaczamy w marynacie i wkładamy do woreczka na koniec zalewamy końcówką marynaty nasze żeberka

Krok 3

Naczynie z żeberkami wkładamy do pieca i pieczemy godzinę w 180 stopniach sprawdzając jak piecze sie mięsko

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w coli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w coli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w coli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w coli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w coli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w coli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w coli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w coli  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka w coli Żeberka w coli

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na smaczne żeberka, to doskonałą propozycją dla Ciebie będą żeberka w… coli. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Do marynaty potrzebujesz jedynie pięciu łyżek keczupu oraz odpowiedniego sosu z coli. Możesz urozmaicić jego smak, dodając do niego niewielką ilość powideł śliwkowych. Pamiętaj także o odpowiednich przyprawach. Sprawdzi się przede wszystkim kompozycja suszonej włoszczyzny, papryki (słodkiej lub pikantnej) oraz czosnku. Żeberka obtoczone w marynacie od razu można przełożyć do woreczka i wstawić do rozgrzanego do 180⁰ C piekarnika. Podczas pieczenia warto co jakiś czas sprawdzać miękkość mięsa. To danie warto podawać na ciepło z chrupiącymi frytkami lub świeżym pieczywem, np. bagietką. Żeberka w coli okażą się również smaczne z miksem sałat lub sałatką z sezonowych warzyw, takich jak: pomidory, ogórki i papryka. W oddzielnej salaterce można serwować do nich także gęsty sos pieczeniowy z dodatkiem wcześniej przygotowanej marynaty. Sprawdź ten przepis i podziel się opinią.