Składniki
1 kilogram
50 gramów
5 łyżek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka myjemy , kroimy w paski nieduże. Robimy marynatę colę oraz keczup łączymy razem i mieszamy dodajemy marynatę żeberka w coli i mieszamy
Krok 2
Przygotowujemy naczynie żaroodporne okrągłe. Żeberka obtaczamy w marynacie i wkładamy do woreczka na koniec zalewamy końcówką marynaty nasze żeberka
Krok 3
Naczynie z żeberkami wkładamy do pieca i pieczemy godzinę w 180 stopniach sprawdzając jak piecze sie mięsko
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejInne przepisy
Żeberka w coli
Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na smaczne żeberka, to doskonałą propozycją dla Ciebie będą żeberka w… coli. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Do marynaty potrzebujesz jedynie pięciu łyżek keczupu oraz odpowiedniego sosu z coli. Możesz urozmaicić jego smak, dodając do niego niewielką ilość powideł śliwkowych. Pamiętaj także o odpowiednich przyprawach. Sprawdzi się przede wszystkim kompozycja suszonej włoszczyzny, papryki (słodkiej lub pikantnej) oraz czosnku. Żeberka obtoczone w marynacie od razu można przełożyć do woreczka i wstawić do rozgrzanego do 180⁰ C piekarnika. Podczas pieczenia warto co jakiś czas sprawdzać miękkość mięsa. To danie warto podawać na ciepło z chrupiącymi frytkami lub świeżym pieczywem, np. bagietką. Żeberka w coli okażą się również smaczne z miksem sałat lub sałatką z sezonowych warzyw, takich jak: pomidory, ogórki i papryka. W oddzielnej salaterce można serwować do nich także gęsty sos pieczeniowy z dodatkiem wcześniej przygotowanej marynaty. Sprawdź ten przepis i podziel się opinią.