Żeberka marynowane w coca-coli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka w coli

Autor: laleczka20

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
27 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

50 gramów

5 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka myjemy , kroimy w paski nieduże. Robimy marynatę colę oraz keczup łączymy razem i mieszamy dodajemy marynatę żeberka w coli i mieszamy

Krok 2

Przygotowujemy naczynie żaroodporne okrągłe. Żeberka obtaczamy w marynacie i wkładamy do woreczka na koniec zalewamy końcówką marynaty nasze żeberka

Krok 3

Naczynie z żeberkami wkładamy do pieca i pieczemy godzinę w 180 stopniach sprawdzając jak piecze sie mięsko

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w coli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w coli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w coli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w coli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w coli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w coli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w coli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w coli  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żeberka w sosie :)
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka w coli Żeberka w coli

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na smaczne żeberka, to doskonałą propozycją dla Ciebie będą żeberka w… coli. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Do marynaty potrzebujesz jedynie pięciu łyżek keczupu oraz odpowiedniego sosu z coli. Możesz urozmaicić jego smak, dodając do niego niewielką ilość powideł śliwkowych. Pamiętaj także o odpowiednich przyprawach. Sprawdzi się przede wszystkim kompozycja suszonej włoszczyzny, papryki (słodkiej lub pikantnej) oraz czosnku. Żeberka obtoczone w marynacie od razu można przełożyć do woreczka i wstawić do rozgrzanego do 180⁰ C piekarnika. Podczas pieczenia warto co jakiś czas sprawdzać miękkość mięsa. To danie warto podawać na ciepło z chrupiącymi frytkami lub świeżym pieczywem, np. bagietką. Żeberka w coli okażą się również smaczne z miksem sałat lub sałatką z sezonowych warzyw, takich jak: pomidory, ogórki i papryka. W oddzielnej salaterce można serwować do nich także gęsty sos pieczeniowy z dodatkiem wcześniej przygotowanej marynaty. Sprawdź ten przepis i podziel się opinią.