Surówka do sobotniego kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka do sobotniego kurczaka

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1.5 łyżeczki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę oczyścić , umyć i bardzo drobno posiekać w cienkie paseczki .Marchew i jabłko obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Wymieszać z kapustą . Dobrze pognieść kapustę z marchewką i jabłkiem by zmiękły .Wymieszać olej , majonez , sos winegret , szczyptę cukru i rozkruszoną mini kostkę Pietruszka . Dodać sos do surówki i dobrze wymieszać .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka do sobotniego kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka do sobotniego kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka do sobotniego kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka do sobotniego kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka do sobotniego kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka do sobotniego kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka do sobotniego kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka do sobotniego kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej