Składniki
haluszki:
500 gramów
0.5 łyżeczki
6 sztuk
200 gramów
0.5 łyżeczki
gulasz:
1 kilogram
2 łyżki
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 puszka
2 łyżki
4 ziarna
5 ziaren
3 listków
1 pęczek
50 mililitrów
3 sztuki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W sporym garnku zagotuj 2-3 litry wody - jeśli uznasz to za konieczne, możesz ją osolić. W kielichu miksera umieść rozmrożony szpinak, odciśnięte z wody jaja, gałkę muszkatołową i pieprz. Całość dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Masę umieść w misce, dodaj mąkę i wyrób ciasto - powinno być gęste, ale lejące, jak na kluski kładzione. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Krok 2
Ciasto umieść na tarce do robienia szpecli / haluszek lub wrzucaj je małymi porcjami z deski do gotującej się wody. Kluseczki gotuj 2-3 minuty, aż wypłyną, wyjmij je natychmiast i przełóż do miski z zimna wodą.
Krok 3
Drobno pokrój cebulę, posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Mięso pokrój w 2 cm kostkę, dobrze je oprósz przyprawą do mięsa Knorr. Mięso odstaw do lodówki na kilka godzin.
Krok 4
W garnku, w którym będziesz gotował gulasz, rozgrzej olej, podsmaż na nim czosnek i cebulę. Gdy się zarumienią, dodaj słodką i ostra paprykę, smaż całość przez chwilę, po czym dodaj koncentrat pomidorowy, smaż chwilę i dodaj pomidory z puszki. Całość zalej 2 litrami wody.
Krok 5
Zamarynowane mięso obsmażaj partiami na teflonowej patelni, aż będzie lekko rumiane. Mięso przekładaj do gotującego się sosu.
Krok 6
Gdy sos się zagotuje razem z mięsem, zbierz pianę, dodaj kminek, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Całość gotuj na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie, a sos zrobi się intensywnie gęsty. Gotowy gulasz podawaj na kluseczkach z łyżką kwaśnej śmietany i natką pietruszki.
Dobra rada:
Danie możesz podkręcić w smaku, dodając do niego nieco wędzonej papryki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z haluszkami ze szpinakiem
Kariera gulaszu rozpoczęła się na Węgrzech, lecz szybko zyskał on uznanie w całej Europie. Duszone mięso w towarzystwie aromatycznych ziół i przypraw to sprawdzony przepis na kulinarny sukces! Jednak gulasz potrzebuje też odpowiednich dodatków. Ziemniaki, makarony i kasze na razie zostawiamy, bo dziś rządzą drobne, ale pełne smaku kluski – oto gulasz z haluszkami!
Dla kogo?
Najmłodsi uwielbiają kluseczki. Starsi smakosze, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie obiadu, też będą zadowoleni.
Na jaką okazję?
Nic tak nie rozgrzewa w zimowe wieczory jak pikantny gulasz zajadany przy kominku. W innych okolicznościach smakuje równie dobrze. Domownicy są już znudzeni kotletem z surówką? Gulasz z haluszkami uświetni codzienny obiad!
Czy wiesz, że?
Gulasz pojawił się na stołach w IX wieku, a jego autorstwo przypisuje się węgierskim pasterzom.
Dla urozmaicenia:
Haluszki uwielbiają metamorfozy. Można podawać je np. ze skwarkami i cebulką, makiem, boczkiem lub bryndzą.