Gulasz z haluszkami ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gulasz z haluszkami ze szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

30 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
110 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

haluszki:

500 gramów

0.5 łyżeczki

6 sztuk

200 gramów

0.5 łyżeczki

gulasz:

1 kilogram

2 łyżki

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 puszka

2 łyżki

4 ziarna

5 ziaren

3 listków

1 pęczek

50 mililitrów

3 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W sporym garnku zagotuj 2-3 litry wody - jeśli uznasz to za konieczne, możesz ją osolić. W kielichu miksera umieść rozmrożony szpinak, odciśnięte z wody jaja, gałkę muszkatołową i pieprz. Całość dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Masę umieść w misce, dodaj mąkę i wyrób ciasto - powinno być gęste, ale lejące, jak na kluski kładzione. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Ciasto umieść na tarce do robienia szpecli / haluszek lub wrzucaj je małymi porcjami z deski do gotującej się wody. Kluseczki gotuj 2-3 minuty, aż wypłyną, wyjmij je natychmiast i przełóż do miski z zimna wodą.

Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Drobno pokrój cebulę, posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Mięso pokrój w 2 cm kostkę, dobrze je oprósz przyprawą do mięsa Knorr. Mięso odstaw do lodówki na kilka godzin.

Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

W garnku, w którym będziesz gotował gulasz, rozgrzej olej, podsmaż na nim czosnek i cebulę. Gdy się zarumienią, dodaj słodką i ostra paprykę, smaż całość przez chwilę, po czym dodaj koncentrat pomidorowy, smaż chwilę i dodaj pomidory z puszki. Całość zalej 2 litrami wody.

Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Zamarynowane mięso obsmażaj partiami na teflonowej patelni, aż będzie lekko rumiane. Mięso przekładaj do gotującego się sosu.

Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Gdy sos się zagotuje razem z mięsem, zbierz pianę, dodaj kminek, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Całość gotuj na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie, a sos zrobi się intensywnie gęsty. Gotowy gulasz podawaj na kluseczkach z łyżką kwaśnej śmietany i natką pietruszki.

Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Danie możesz podkręcić w smaku, dodając do niego nieco wędzonej papryki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z haluszkami ze szpinakiemGulasz z haluszkami ze szpinakiem

Kariera gulaszu rozpoczęła się na Węgrzech, lecz szybko zyskał on uznanie w całej Europie. Duszone mięso w towarzystwie aromatycznych ziół i przypraw to sprawdzony przepis na kulinarny sukces! Jednak gulasz potrzebuje też odpowiednich dodatków. Ziemniaki, makarony i kasze na razie zostawiamy, bo dziś rządzą drobne, ale pełne smaku kluski – oto gulasz z haluszkami!

Dla kogo?

Najmłodsi uwielbiają kluseczki. Starsi smakosze, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie obiadu, też będą zadowoleni.

Na jaką okazję?

Nic tak nie rozgrzewa w zimowe wieczory jak pikantny gulasz zajadany przy kominku. W innych okolicznościach smakuje równie dobrze. Domownicy są już znudzeni kotletem z surówką? Gulasz z haluszkami uświetni codzienny obiad!

Czy wiesz, że?

Gulasz pojawił się na stołach w IX wieku, a jego autorstwo przypisuje się węgierskim pasterzom.

Dla urozmaicenia:

Haluszki uwielbiają metamorfozy. Można podawać je np. ze skwarkami i cebulką, makiem, boczkiem lub bryndzą.