
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
20 dekagramów
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron na półtwardo. Następnie sparz pomidory, obierz je ze skórki i pokrój na ćwiartki.
Krok 2
Pokrój pierś z kurczaka w plastry.
Krok 3
Przygotuj Sos sałatkowy włoski Knorr według przepisu na opakowaniu.
Krok 4
Włóż makaron, pomidory i kurczaka do miski, po czym delikatnie wymieszaj.
Krok 5
Polej całość gotowym sosem i odstaw na 30 minut. Podawaj sałatkę posypaną kiełkami słonecznika i orzeszkami ziemnymi.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Propozycja na pyszną makaronową sałatkę z wędzonym kurczakiem, pomidorami i orzeszkami ziemnymi. Ze względu na dodatek mięsa, potrawa może być samodzielnym daniem, ale też uzupełnieniem innych potraw. Sprawdzi się szczególnie podawana na lunch lub kolację. Dołącz do niej bagietkę, pełnoziarnistą bułkę lub swoje ulubione wytrawne wypieki, np. z ciasta filo albo francuskiego. Sałatkę możesz posypać dodatkowo płatkami parmezanu albo startym żółtym serem. Ze względu na jej włoski charakter można ją też serwować z popularną foccacią. Jest dobrą propozycją na danie główne imprezowego menu, gdyż jest bogata w składniki i nie musisz się martwić jej podgrzewaniem. Uniwersalna, smaczna i prosta do wykonania na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom popularnych past. Makaron świderki (fusilli) możesz zastąpić każdym innym, np. muszlami. Pamiętaj, żeby po ugotowaniu wymieszać go jak najszybciej z pozostałymi składnikami, zwłaszcza z sosem, aby się nie sklejał. Masz już pomysł, jak, z czym i kiedy serwować tę pyszną makaronową sałatkę? Skorzystaj z naszego przepisu!