
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
20 dekagramów
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron na półtwardo. Następnie sparz pomidory, obierz je ze skórki i pokrój na ćwiartki.
Krok 2
Pokrój pierś z kurczaka w plastry.
Krok 3
Przygotuj Sos sałatkowy włoski Knorr według przepisu na opakowaniu.
Krok 4
Włóż makaron, pomidory i kurczaka do miski, po czym delikatnie wymieszaj.
Krok 5
Polej całość gotowym sosem i odstaw na 30 minut. Podawaj sałatkę posypaną kiełkami słonecznika i orzeszkami ziemnymi.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Propozycja na pyszną makaronową sałatkę z wędzonym kurczakiem, pomidorami i orzeszkami ziemnymi. Ze względu na dodatek mięsa, potrawa może być samodzielnym daniem, ale też uzupełnieniem innych potraw. Sprawdzi się szczególnie podawana na lunch lub kolację. Dołącz do niej bagietkę, pełnoziarnistą bułkę lub swoje ulubione wytrawne wypieki, np. z ciasta filo albo francuskiego. Sałatkę możesz posypać dodatkowo płatkami parmezanu albo startym żółtym serem. Ze względu na jej włoski charakter można ją też serwować z popularną foccacią. Jest dobrą propozycją na danie główne imprezowego menu, gdyż jest bogata w składniki i nie musisz się martwić jej podgrzewaniem. Uniwersalna, smaczna i prosta do wykonania na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom popularnych past. Makaron świderki (fusilli) możesz zastąpić każdym innym, np. muszlami. Pamiętaj, żeby po ugotowaniu wymieszać go jak najszybciej z pozostałymi składnikami, zwłaszcza z sosem, aby się nie sklejał. Masz już pomysł, jak, z czym i kiedy serwować tę pyszną makaronową sałatkę? Skorzystaj z naszego przepisu!