Z jakiego pieczywa najlepiej przygotować kanapki na wynos?
Najlepiej wybierać pieczywo świeże i chrupkie, a przede wszystkim takie, po które sięgamy najczęściej. Warto przy tym pamiętać o funkcji, jaką ma spełniać kanapka na wynos - powinna być łatwa do przenoszenia i zapakowania. Wybieraj bochenek już pokrojony, dzięki czemu kromki będą równe i nie zaczną się rozsypywać. Dobrze nadaje się chleb pszenny, razowy oraz wieloziarnisty. Do przygotowania składanych kanapek doskonale pasuje też pieczywo tostowe, z którego można złożyć smaczne trójkąty, takie jak kanapka z pastą jajeczną z papryką i szczypiorkiem. Z kolei kajzerkę zastąpisz np. rogalem z ciasta francuskiego, bajglem z ziarnami lub chrupiącą bagietką.
Czym zastąpić klasyczne pieczywo?
Zastanawiasz się, czym zastąpić klasyczne pieczywo, aby kanapki były równie smaczne i łatwe do przechowywania? Przygotuj kanapki z placków tortilli - możesz użyć gotowych lub zrobić je sam. Wystarczy wybrać ulubione składniki np. świeże warzywa, ser żółty lub grillowane kawałki kurczaka, i zawinąć je w tortillę. Kanapki w tej wersji mają dodatkową zaletę - da się je podgrzać w mikrofalówce i zjeść na ciepło. Wypróbuj prosty przepis na kanapkę wrap z warzywami. Do przygotowania kanapek na wynos możesz także użyć pieczywa chrupkiego lub wafli ryżowych, które dłużej zachowują świeżość i chrupkość. Wybierz żytnie pieczywo chrupkie i przygotuj kanapkę z szynką, kukurydzą i kiszonym ogórkiem.
Jakie składniki wybrać do kanapek na wynos?
W kanapkach na wynos powinno znaleźć się kilka różnorodnych składników, które razem stworzą smaczną całość. Zacznij od przygotowania chrupkiego pieczywa lub świeżej bagietki i posmaruj je kremową margaryną. Do kanapek na słono, dodaj świeże warzywa, takie jak: liście sałaty, plastry dojrzałego pomidora i soczystą kolorową papryka. Grillowany kurczak, domowe szynki i pieczenie to także doskonały element lunchowego dania na wynos. Jeżeli kanapka ma stanowić jedynie przekąskę, to przygotuj ją z domową pastą lub pasztetem z sezonowych warzyw. Doskonale sprawdzi się pasta z groszku.
Jakimi dodatkami urozmaić kanapkę?
Szynka, ser żółty i warzywa nie są jedynymi składnikami, z których da się przygotować pyszną składaną kanapkę. Dodaj do niej np. owoce - kiwi do kanapki z razowego pieczywa, plastry jabłka i brzoskwini do serka wiejskiego, z kolei ananasa połącz z szynką i przygotuj kanapkę hawajską. Możesz także uzupełnić kanapkę na wynos świeżymi ziołami, takimi jak: bazylia, oregano, mięta lub kolendra, które nadadzą przekąsce wyrazistości. Jeżeli lubisz pikantne smaki, dodaj papryczkę chili do chrupiącej ciabatty z grillowanym bakłażanem. Idealnym dodatkiem do kanapek jest także relish ogórkowy, który wzbogaci smak Twojego śniadania - wypróbuj kanapki z kurczakiem. Uzupełniając kanapkę warzywami, wybierz te rzadziej stosowane na śniadanie, które są równie smaczne: szpinak, zielony groszek, seler naciowy, roszponkę, rukolę, a także kiełki rzodkiewki i słonecznika.
Co przygotować dla dzieci na drugie śniadanie?
Doskonałym dodatkiem do bułek z ziarnami dla dziecka będą sezonowe warzywa i owoce. Połącz serek wiejski z chrupkimi warzywami i zrób kanapkę z serkiem wiejskim i rzodkiewką.
W co zapakować kanapki na wynos?
Zastanawiasz się, w co zapakować kanapki? Pamiętaj, że wybór opakowania ma znaczenie, jeżeli chcesz, aby Twój posiłek zachował walory smakowe. Popularnym sposobem pakowania jest folia aluminiowa, która zabezpiecza żywność przed światłem, wodą i dopływem powietrza. Wybierając papier śniadaniowy, zwróć uwagę na jego jakość, wybierz np. papier pergaminowy. Do pakowania kanapek z sosami, warzywami i owocami użyj natomiast lunchboxu - będziesz mieć pewność, że nic się z niego nie wyleje, a kanapka nie ulegnie zniekształceniu.
Przygotowanie kanapek na wynos powinno być przyjemnością i zajmować niewiele czasu. Wybieraj ulubione składniki i dodatki. Sięgaj po sezonowe warzywa i owoce. Zainspiruj się naszymi poradami i przyrządzaj lunchowe przekąski pełne smaku i koloru.