boczek faszerowany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

boczek faszerowany

Autor: paulinkaa24

ratingratingratingratingrating

8

heart
20 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

210 osób wydrukowało

Pobierz pdf

145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżeczki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Płat boczku surowego bez skóry, rozbić delikatnie tłuczkiem, posmarować musztardą po "chudszej" stronie boczku. Doprawić troszkę wegetą , przyprawą do gyrosa i pieprzem.

Krok 2

Do mięsa mielonego dodać poszatkowaną, zeszkloną cebulę, paprykę w drobniutką kostkę, ogórka startego na tartce, jajko. Wyrobić i doprawić do smaku.

Krok 3

Na boczek wyłożyć farsz z mięsa mielonego, zawinąć owijając nicią. Popruszyć przyprawami. Piec do momentu kiedy się zarumieni. Dobre na zimno jako wędlina na kanapki, jak i zarówno na ciepło do obiadku:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • boczek faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • boczek faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • boczek faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • boczek faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • boczek faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • boczek faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • boczek faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • boczek faszerowany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kotlety ruskie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - boczek faszerowanyboczek faszerowany

Boczek faszerowany to smaczny sposób na przyrządzenie domowej wędliny. Pasuje zarówno jako dodatek do kanapek i zimna przekąska, jak również jako ciepłe mięso do obiadu. Jak go przygotować? Najważniejszy jest wybór odpowiedniego kawałka boczku – najlepiej bez skóry i o dużej zawartości mięsa. Rozbij go delikatnie tłuczkiem, żeby był łatwiejszy do zawijania, a następnie posmaruj musztardą (jeśli lubisz wyraziste dodatki, wybierz dijon, jeśli łagodne – kremską). Do faszerowania przygotuj mięso mielone wieprzowe, np. z karkówki albo łopatki. Dodaj do niego zeszkloną cebulę i drobno pokrojoną słodką czerwoną paprykę, a dla przełamania smaku także ogórki kiszone. Wyrób mięso na jednolitą masę z dodatkiem jajka, po czym wyłóż je na posmarowane musztardą mięso i zawiń w roladę. Zwiąż specjalną nicią i upiecz. Boczek faszerowany serwuj z dodatkiem chrzanu albo sosu chrzanowego, a w wersji na ciepło – z serowymi kopytkami i pieczonymi warzywami korzeniowymi (burakami, marchewką lub pietruszką).