
Składniki
1 sztuka
2 łyżeczki
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Płat boczku surowego bez skóry, rozbić delikatnie tłuczkiem, posmarować musztardą po "chudszej" stronie boczku. Doprawić troszkę wegetą , przyprawą do gyrosa i pieprzem.
Krok 2
Do mięsa mielonego dodać poszatkowaną, zeszkloną cebulę, paprykę w drobniutką kostkę, ogórka startego na tartce, jajko. Wyrobić i doprawić do smaku.
Krok 3
Na boczek wyłożyć farsz z mięsa mielonego, zawinąć owijając nicią. Popruszyć przyprawami. Piec do momentu kiedy się zarumieni. Dobre na zimno jako wędlina na kanapki, jak i zarówno na ciepło do obiadku:)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
boczek faszerowany
Boczek faszerowany to smaczny sposób na przyrządzenie domowej wędliny. Pasuje zarówno jako dodatek do kanapek i zimna przekąska, jak również jako ciepłe mięso do obiadu. Jak go przygotować? Najważniejszy jest wybór odpowiedniego kawałka boczku – najlepiej bez skóry i o dużej zawartości mięsa. Rozbij go delikatnie tłuczkiem, żeby był łatwiejszy do zawijania, a następnie posmaruj musztardą (jeśli lubisz wyraziste dodatki, wybierz dijon, jeśli łagodne – kremską). Do faszerowania przygotuj mięso mielone wieprzowe, np. z karkówki albo łopatki. Dodaj do niego zeszkloną cebulę i drobno pokrojoną słodką czerwoną paprykę, a dla przełamania smaku także ogórki kiszone. Wyrób mięso na jednolitą masę z dodatkiem jajka, po czym wyłóż je na posmarowane musztardą mięso i zawiń w roladę. Zwiąż specjalną nicią i upiecz. Boczek faszerowany serwuj z dodatkiem chrzanu albo sosu chrzanowego, a w wersji na ciepło – z serowymi kopytkami i pieczonymi warzywami korzeniowymi (burakami, marchewką lub pietruszką).