
Składniki
1 sztuka
2 łyżeczki
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Płat boczku surowego bez skóry, rozbić delikatnie tłuczkiem, posmarować musztardą po "chudszej" stronie boczku. Doprawić troszkę wegetą , przyprawą do gyrosa i pieprzem.
Krok 2
Do mięsa mielonego dodać poszatkowaną, zeszkloną cebulę, paprykę w drobniutką kostkę, ogórka startego na tartce, jajko. Wyrobić i doprawić do smaku.
Krok 3
Na boczek wyłożyć farsz z mięsa mielonego, zawinąć owijając nicią. Popruszyć przyprawami. Piec do momentu kiedy się zarumieni. Dobre na zimno jako wędlina na kanapki, jak i zarówno na ciepło do obiadku:)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
boczek faszerowany
Boczek faszerowany to smaczny sposób na przyrządzenie domowej wędliny. Pasuje zarówno jako dodatek do kanapek i zimna przekąska, jak również jako ciepłe mięso do obiadu. Jak go przygotować? Najważniejszy jest wybór odpowiedniego kawałka boczku – najlepiej bez skóry i o dużej zawartości mięsa. Rozbij go delikatnie tłuczkiem, żeby był łatwiejszy do zawijania, a następnie posmaruj musztardą (jeśli lubisz wyraziste dodatki, wybierz dijon, jeśli łagodne – kremską). Do faszerowania przygotuj mięso mielone wieprzowe, np. z karkówki albo łopatki. Dodaj do niego zeszkloną cebulę i drobno pokrojoną słodką czerwoną paprykę, a dla przełamania smaku także ogórki kiszone. Wyrób mięso na jednolitą masę z dodatkiem jajka, po czym wyłóż je na posmarowane musztardą mięso i zawiń w roladę. Zwiąż specjalną nicią i upiecz. Boczek faszerowany serwuj z dodatkiem chrzanu albo sosu chrzanowego, a w wersji na ciepło – z serowymi kopytkami i pieczonymi warzywami korzeniowymi (burakami, marchewką lub pietruszką).


































