Składniki
12 sztuk
1 opakowanie
500 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
250 mililitrów
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na oliwie. Dodaj śmietanę i doprowadź do wrzenia. Sos gotuj 3 minuty. Dopraw do smaku.
Krok 2
Mięso przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj papryczkę chilli, kumin oraz kolendrę. Wlej 250 ml wody i dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne. Sos gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Abu zagęścić sos, dodaj łyżkę tartej bułki.
Krok 3
Mięsnym sosem nafaszeruj makaronowe rurki. Naczynie żaroodporne posmaruj śmietanowym sosem i ułóż warstwę cannelloni.
Krok 4
Pierwszą warstwę rurek polej sosem śmietanowym, następnie ułóż kolejną warstwę makaronu. Wierzch polej pozostałym białym sosem i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez 40 minut pod przykryciem (np. folia aluminiowa). Gotowe danie udekoruj listkami kolendry.
Dobra rada:
Aby wzbogacić potrawę, do mięsnego sosu dodaj pokrojone w drobną kostkę warzywa, np. paprykę oraz cukinię.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cannelloni Bolognese
Sos bolognese często pojawia się w naszych kuchniach w połączeniu z makaronem spaghetti. Tym razem postaw jednak na makaronowe rurki, które pozwolą na zrobienie wyśmienitej zapiekanki. Możesz mieć pewność, że ucieszy całą rodzinę! Cannelloni z sosem bolońskim to idealny pomysł na obiad w stylu włoskim. Specjały kuchni z Półwyspu Apenińskiego są uwielbiane na całym świecie, więc możesz mieć pewność, że przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym i wymagającym krytykom. Przygotowanie włoskich przysmaków w warunkach domowych jest nie tylko możliwe, ale też niebywale satysfakcjonujące – przekonacie się o tym, wypróbowując nasz przepis na cannelloni bolognese.
Dla kogo?
Z sentymentem przeglądasz zdjęcia z włoskich wakacji, a może dopiero planujesz podróż do słonecznej Italii? Niezależnie od okoliczności, makaron cannelloni z mięsem mielonym i sosem bolognese uprzyjemni najbardziej ponury dzień. Receptura inspirowana wyczynami włoskich szefów kuchni jest na tyle nieskomplikowana, że poradzi sobie z nią każdy. Masz ochotę na aromatyczne danie prosto z pieca? Cannelloni bolognese to strzał w dziesiątkę.
Na jaką okazję?
Mięsny sos do cannelloni bolognese postanowiliśmy wzbogacić przyprawami: świeżą kolendrą, kminem rzymskim i ostrą papryczką. Danie będzie więc idealne, gdy potrzebujesz trochę ciepła w chłodniejsze dni. Taką potrawą jak cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym aż trzeba się pochwalić, więc zaproś przyjaciół na wieczór w stylu śródziemnomorskim. Niech z głośników płyną największe włoskie przeboje – cannelloni z sosem bolognese będzie smakować jeszcze lepiej, a wszyscy poczują się jak w przytulnej trattorii.
Czy wiesz, że?
Możesz spotkać się z opiniami, że makaronowe rurki cannelloni przed włożeniem do pieca należy wcześniej podgotować. W naszej recepturze nie jest to konieczne, ponieważ cannelloni bolognese zapiekane jest z odpowiednią ilością sosu, dzięki któremu makaron podczas pieczenia zmięknie.
Dla urozmaicenia:
Do przepisu na cannelloni bolognese możesz włączyć passatę pomidorową. Ciekawym akcentem smakowym okaże się seler naciowy. Do przepisu na cannelloni z sosem bolońskim pasuje również wędzony boczek. Masz ochotę na dodatkowe ziołowe akcenty? Wykorzystaj suszone oregano.