Cannelloni Bolognese przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cannelloni Bolognese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

475 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

562 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1057 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 opakowanie

500 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

250 mililitrów

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na oliwie. Dodaj śmietanę i doprowadź do wrzenia. Sos gotuj 3 minuty. Dopraw do smaku.

Cannelloni Bolognese - Krok 1

Krok 2

Mięso przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj papryczkę chilli, kumin oraz kolendrę. Wlej 250 ml wody i dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne. Sos gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Abu zagęścić sos, dodaj łyżkę tartej bułki.

Cannelloni Bolognese - Krok 2

Krok 3

Mięsnym sosem nafaszeruj makaronowe rurki. Naczynie żaroodporne posmaruj śmietanowym sosem i ułóż warstwę cannelloni.

Cannelloni Bolognese - Krok 3

Krok 4

Pierwszą warstwę rurek polej sosem śmietanowym, następnie ułóż kolejną warstwę makaronu. Wierzch polej pozostałym białym sosem i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez 40 minut pod przykryciem (np. folia aluminiowa). Gotowe danie udekoruj listkami kolendry.

Cannelloni Bolognese - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby wzbogacić potrawę, do mięsnego sosu dodaj pokrojone w drobną kostkę warzywa, np. paprykę oraz cukinię.

5

Opinie o przepisie

  • Piotrek Em

    Piotrek Em , 29.06.2019

    Pyszne. Kumin duże daje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    pycha polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Nowak

    Andrzej Nowak , 30.10.2016

    Po naszemu !- ciasto naleśnikowe (więcej mąki na gęsto ) - i zwijamy rulony z farszem < i OK i robimy " fuzję " wielorurkową

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemyslaw Nowak

    Przemyslaw Nowak , 16.01.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Pelińska

    Anna Pelińska , 14.01.2016

    było wspaniałe, kiedyś robiłam podobne, ale bez kuminu!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni Bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni Bolognese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni BologneseCannelloni Bolognese

Sos bolognese często pojawia się w naszych kuchniach w połączeniu z makaronem spaghetti. Tym razem postaw jednak na makaronowe rurki, które pozwolą na zrobienie wyśmienitej zapiekanki. Możesz mieć pewność, że ucieszy całą rodzinę! Cannelloni z sosem bolońskim to idealny pomysł na obiad w stylu włoskim. Specjały kuchni z Półwyspu Apenińskiego są uwielbiane na całym świecie, więc możesz mieć pewność, że przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym i wymagającym krytykom. Przygotowanie włoskich przysmaków w warunkach domowych jest nie tylko możliwe, ale też niebywale satysfakcjonujące – przekonacie się o tym, wypróbowując nasz przepis na cannelloni bolognese.

Dla kogo?

Z sentymentem przeglądasz zdjęcia z włoskich wakacji, a może dopiero planujesz podróż do słonecznej Italii? Niezależnie od okoliczności, makaron cannelloni z mięsem mielonym i sosem bolognese uprzyjemni najbardziej ponury dzień. Receptura inspirowana wyczynami włoskich szefów kuchni jest na tyle nieskomplikowana, że poradzi sobie z nią każdy. Masz ochotę na aromatyczne danie prosto z pieca? Cannelloni bolognese to strzał w dziesiątkę.

Na jaką okazję?

Mięsny sos do cannelloni bolognese postanowiliśmy wzbogacić przyprawami: świeżą kolendrą, kminem rzymskim i ostrą papryczką. Danie będzie więc idealne, gdy potrzebujesz trochę ciepła w chłodniejsze dni. Taką potrawą jak cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym aż trzeba się pochwalić, więc zaproś przyjaciół na wieczór w stylu śródziemnomorskim. Niech z głośników płyną największe włoskie przeboje – cannelloni z sosem bolognese będzie smakować jeszcze lepiej, a wszyscy poczują się jak w przytulnej trattorii.

Czy wiesz, że?

Możesz spotkać się z opiniami, że makaronowe rurki cannelloni przed włożeniem do pieca należy wcześniej podgotować. W naszej recepturze nie jest to konieczne, ponieważ cannelloni bolognese zapiekane jest z odpowiednią ilością sosu, dzięki któremu makaron podczas pieczenia zmięknie.

Dla urozmaicenia:

Do przepisu na cannelloni bolognese możesz włączyć passatę pomidorową. Ciekawym akcentem smakowym okaże się seler naciowy. Do przepisu na cannelloni z sosem bolońskim pasuje również wędzony boczek. Masz ochotę na dodatkowe ziołowe akcenty? Wykorzystaj suszone oregano.