Składniki
12 sztuk
1 opakowanie
500 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
250 mililitrów
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na oliwie. Dodaj śmietanę i doprowadź do wrzenia. Sos gotuj 3 minuty. Dopraw do smaku.
Krok 2
Mięso przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj papryczkę chilli, kumin oraz kolendrę. Wlej 250 ml wody i dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne. Sos gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Abu zagęścić sos, dodaj łyżkę tartej bułki.
Krok 3
Mięsnym sosem nafaszeruj makaronowe rurki. Naczynie żaroodporne posmaruj śmietanowym sosem i ułóż warstwę cannelloni.
Krok 4
Pierwszą warstwę rurek polej sosem śmietanowym, następnie ułóż kolejną warstwę makaronu. Wierzch polej pozostałym białym sosem i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez 40 minut pod przykryciem (np. folia aluminiowa). Gotowe danie udekoruj listkami kolendry.
Dobra rada:
Aby wzbogacić potrawę, do mięsnego sosu dodaj pokrojone w drobną kostkę warzywa, np. paprykę oraz cukinię.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cannelloni Bolognese
Sos bolognese często pojawia się w naszych kuchniach w połączeniu z makaronem spaghetti. Tym razem postaw jednak na makaronowe rurki, które pozwolą na zrobienie wyśmienitej zapiekanki. Możesz mieć pewność, że ucieszy całą rodzinę! Cannelloni z sosem bolońskim to idealny pomysł na obiad w stylu włoskim. Specjały kuchni z Półwyspu Apenińskiego są uwielbiane na całym świecie, więc możesz mieć pewność, że przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym i wymagającym krytykom. Przygotowanie włoskich przysmaków w warunkach domowych jest nie tylko możliwe, ale też niebywale satysfakcjonujące – przekonacie się o tym, wypróbowując nasz przepis na cannelloni bolognese.
Dla kogo?
Z sentymentem przeglądasz zdjęcia z włoskich wakacji, a może dopiero planujesz podróż do słonecznej Italii? Niezależnie od okoliczności, makaron cannelloni z mięsem mielonym i sosem bolognese uprzyjemni najbardziej ponury dzień. Receptura inspirowana wyczynami włoskich szefów kuchni jest na tyle nieskomplikowana, że poradzi sobie z nią każdy. Masz ochotę na aromatyczne danie prosto z pieca? Cannelloni bolognese to strzał w dziesiątkę.
Na jaką okazję?
Mięsny sos do cannelloni bolognese postanowiliśmy wzbogacić przyprawami: świeżą kolendrą, kminem rzymskim i ostrą papryczką. Danie będzie więc idealne, gdy potrzebujesz trochę ciepła w chłodniejsze dni. Taką potrawą jak cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym aż trzeba się pochwalić, więc zaproś przyjaciół na wieczór w stylu śródziemnomorskim. Niech z głośników płyną największe włoskie przeboje – cannelloni z sosem bolognese będzie smakować jeszcze lepiej, a wszyscy poczują się jak w przytulnej trattorii.
Czy wiesz, że?
Możesz spotkać się z opiniami, że makaronowe rurki cannelloni przed włożeniem do pieca należy wcześniej podgotować. W naszej recepturze nie jest to konieczne, ponieważ cannelloni bolognese zapiekane jest z odpowiednią ilością sosu, dzięki któremu makaron podczas pieczenia zmięknie.
Dla urozmaicenia:
Do przepisu na cannelloni bolognese możesz włączyć passatę pomidorową. Ciekawym akcentem smakowym okaże się seler naciowy. Do przepisu na cannelloni z sosem bolońskim pasuje również wędzony boczek. Masz ochotę na dodatkowe ziołowe akcenty? Wykorzystaj suszone oregano.